Via landsomfattande turnén “Mustaschkampen Sverige runt” accentueras prostatacancer och dess konsekvenser som varje år kräver 2 300 dödsfall i Sverige.
Foto: Dreamstime

“Uppmärksammar en sjukdom som årligen dödar 2 300 män”

FALUN. Håkan Florin har livet som uppdrag. Nu turnerar han land och rike runt i syfte att hissa blå flagg för kampen mot prostatacancer. En sjukdom han själv bekämpat. Och vill hjälpa fler män att lyckas övervinna. – Jag vill se en nationell styrning av det här, att vi får en allmän och vettig kontroll av mäns prostata för att upptäcka eventuell cancer i tid, understryker Håkan.

På måndag, den 9 augusti, besöker Håkan Florin Falun.
Visionen som representeras av honom, Prostatacancerförbundet och Mustaschkampen är otvetydig – striden mot prostatacancer ska intensifieras.
Via information, tält, gatupratare, merchandise, målad bil, dockan Aaron och insatser från lokala krafter sätter Håkan hälsan i fokus.
Den fysiska platsen är i anslutning till Ica Maxi i Falun, och målgruppen är i princip alla individer i myndig ålder.
– Vi har en namninsamling i gång och den har tagit bra fart, upplyser Håkan.
Och utvecklar i ämnet:
– Vi vill uppmärksamma en sjukdom som varje år dödar 2 300 män i Sverige.

Håkan Florin, till vardags hemmahörande i Karlstad, hyser en förhoppning att detta ska ges än mer luft under vingarna i form av underskrifter från såväl de cirka 120 000 som lever med diagnosen prostatacancer samt deras anhöriga.
– Då har vi cirka 250 000 namn på listan, och drömgränsen är 1 miljon sympatisörer på pränt för att få så stort genomslag som möjligt.
Rubriken för Håkans turné tillika initiativtagarnas mastodontprojekt är “Mustaschkampen Sverige runt”.
Med start i Mora den 1 augusti och målgång i Stockholm den 15 september (internationella prostatacancerdagen) kör 70-årige Florin ett jätterace tänkt att rädda livet på fler män.
En uppgift som genomförs med största passion och allvar.
– Har aktiverat mig inom detta i tio år nu, jag gör inte så mycket annat än det här. Vill få folk att vakna och förbättra chanserna för dem som drabbas av landets vanligaste cancerform.

Håkans känsloregister bottnar i erfarenheter av autentisk börd.
Han har själv tagit kampen mot cancern och vet vad som krävs.
Och han vet framför allt att man kan gå tunga ronder mot styggelse och komma ut triumferande.
Med livet i behåll.
– I den mån min historia och den information jag kan ge har förmåga att hjälpa någon annan, så är jag tacksam och känner att allt arbete och engagemang betyder något.
– Träffade en man i Mora som nyligen diagnostiserats med prostatacancer och nu väntade på besked huruvida den spridit sig. Han stod på parkeringen redan när jag anlände, var orolig och behövde prata. Sådant gör stort intryck på mig.

Håkan nyanserar delar av vanligt förekommande föreställningar om sjukdomen som sådan.
– Att det blir svårt att kissa kan även vara en godartad förändring, den så kallade “gubbsjukan” där prostatan vuxit och därför trycker mot själva urinröret.
– Vid cancerfall opereras prostatan och bland annat också sädesblåsorna bort, man har alltså ingen sperma efter operationen. Personligen har jag inga kiss- eller erektionsproblem efter ingreppen. Det är en mycket allvarlig sjukdom, men det är även viktigt att komma ihåg att det kan gå bra.

Han betonar storheten i just mötet människor emellan, att nå en förståelse, känna samhörighet och inte minst hopp om hälsa och liv.
Häri vill han uppmuntra till förändring inom vården som tillhör sfären kring prostatacancer.
– Vi som drabbas av det här vill ju givetvis att opererande kompetens ska vara oerhört duktig. Kanske att man därför borde koncentrera expertisen till ett mindre antal centra, säg 4-5 stycken, i Sverige.
– Som sjuk reser man sannolikt gärna en bit om absolut bästa tänkbara vård finns att få, resonerar Håkan Florin i frågan.
Stort fokus vilar också på att göra verklighet av en vilja till kontinuerlig screening av män.
Detta för att upptäcka eventuell cancer i tid.
– Vi vill se en förändring som innebär att män kollas enligt liknande devis som kvinnor undersöks via mammografi.
– Män har i dag ingen motsvarighet till detta. Jag vill se en nationell styrning av det här, att vi får en allmän och vettig kontroll av mäns prostata för att öka chansen att upptäcka cancern i tid.
Håkan omnämner faran i just det att prostatacancern är lömsk och sällan uppvisar några symptom under tiden den fortfarande är botbar och kan behandlas för att inte bli livshotande.

Därför vill man att alla svenska män från 50 års ålder ska få en kallelse av sin region för provtagning.
Han omnämner metoden för detta känd som PSA-prov.
– Och har man ett förhöjt PSA-värde bör man även undersökas med magnetkamera, där man i dag ser cancern man behöver hitta. Först PSA-prov, sedan magnetkamera, framhåller Florin ett önskat förfarande.
Och fortsätter:
– Jag vill jobba för de yngre. Min grabb, hans vänner och alla andra män av tämligen ung ålder, varav många av dem tyvärr kommer att drabbas av det här.
– Har ju själv legat på operationsbord och i strålkanon. Vet hur man kan må mellan olika besked och när man får återfall. Det är inte roligt. Kan vi få till en positiv förändring inom det här och rädda fler så är det den största belöning som finns, betonar Håkan Florin.

 

Håkan Florin. Foto: Privat

Mustaschkampen Sverige runt – Falun
▪ När: Måndag den 9 augusti
▪ Var: Ica Maxi Falun
På plats finns Mustaschkampens eldsjäl Håkan Florin och lokala patientföreningen ProLiv Dalarna.
Grundtanken beskrivs av initiativtagarna som att väcka uppmärksamhet, namninsamling för screening, samla in pengar, informera om Mustaschkampen och att lobba för bättre prostatacancervård.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS