ANNONS

Statistik visar att pandemipåverkan resulterar i tilltagande antal konsumenter som nyttjar alternativet upphämtning i butik.
Foto: Sonny Jonasson

Upphämtning i butik populärt i pandemihandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 5,9 procent under januari.Detta jämfört med samma period i fjol, visar en utförlig rapport i ämnet.

– I den fysiska handeln är utvecklingen fortsatt ojämn, säger Svensk Dagligvaruhandels vd Karin Brynell.

I sin månatliga närkamp med handelns upp- och nedgång eller status quo har branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel årets första månad klar för sig.
Via dess verktyg känt som “Dagligvaruindex” åskådliggörs bland annat att e-handeln också fortsättningsvis upplever högt tryck. Försäljningstillväxten uppgår för januari här till 137,8 procent.
Hemleverans ökade med 75 procent och upphämtning i butik med 252 procent.
E-handelsandelen uppgick i januari till totalt 7 procent, vilket uppges vara den högsta notering man uppmätt i Dagligvaruindex.

E-handelsandelen är i ljuset av dessa siffror mer än dubbelt så hög i januari i år som januari 2020.
Karin Brynell:
– Det är fortsatt högt tryck i e-handeln med en tillväxttakt i nivå med den vi sett under de senaste månaderna. Sett till försäljningskanaler uppmättes den högsta e-handelsandelen nu i januari. Även denna månad står upphämtning i butik för en större andel av e-handelsförsäljningen än hemleverans.
– Under månaden stod e-handeln för över 70 procent av tillväxten i dagligvaruhandeln, utvecklar hon i en kungörelse från branschorganisationen.

Den fysiska dagligvaruhandelns försäljning växte enligt rapporten med 1,6 procent – en lägre tillväxttakt än under tidigare pandemimånader.
– I den fysiska handeln är utvecklingen fortsatt ojämn. Butiker i citylägen och gränshandelsområden har det fortsatt tufft på grund av rådande pandemirestriktioner, förklarar Karin Brynell.
– Fortsatt hemarbete och mer planering minskar antalet spontana inköp som tidigare skett på väg hem från arbetet.

Man meddelar också att kalendereffekten (antal helgdagar som infaller under en viss period) för januari uppgår till -1,4 procent.
Detta ger en kalenderjusterad total försäljningsutveckling på 7,3 procent.
Svensk Dagligvaruhandels statistik beskrivs grundad i samarbete med Coop och Stora Coop, Citygross, Delitea, EKO, Eurocash, Hemköp, Ica Nära, Ica Supermarket, Ica Kvantum, Ica Maxi, Ikea Food Services, Lidl, Linas Matkasse, MatHem, Matkomfort, Mat och Ro, Mat.se, Middagsfrid, Willys och Willys Hemma.

Facebook

ANNONS

ANNONS