ANNONS

Efter mer än ett års renoveringsarbete är det nu en synnerligen nyputsad och välmående Kristine kyrka som åter är öppen för allmänheten. “Viktigast är att vi inte stött på några obehagliga överraskningar, vilket annars brukar kosta i både tid och pengar”, redogör förvaltningschefen Dennis Jansson.
Foto: Sonny Jonasson

Uppfräschad 365-åring slår åter upp portarna: “Det glimrar mest överallt”

FALUN En 365-åring har tillägnats ett ansiktslyft modell större. Estetiska minus har jagats på flykten av finmejslad hantverkargärning.

Nu välkomnar Kristine kyrkas väldiga valv åter allmänheten. Max 50 åt gången.
– Vi får ta det stora firandet med 600 personer i fullsatt kyrka längre fram. Men det känns ändå härligt att åter slå upp portarna, säger Svenska kyrkans kommunikatör Madeleine Vagge.

Ljusa valv och glimrande glas hade på förhand utlovats, och det råder inga tvivel om att Stora torgets enorma centralfigur fått sig en uppfräschning deluxe. Förutom ett fåtal fönster som väntar färdigställande åtgärder framöver, så har på många håll i Kristines innandöme en påfallande prakt återskapats i material och monumental miljö. Med blicken vänd mot taket skådas exempelvis den typ av vita kulör som också användes vid renoveringen 1905.
Därtill har hela arbetet förverkligats utan övertramp från det ekonomiska ramverket.
– Vi har tvärtom lyckats hålla oss långt under de budgeterade 22 miljoner kronorna, förklarar Falu pastorats förvaltningschef Dennis Jansson.
– Många har frågat om vi stött på några fina fynd när det skrapats på ytorna, vilket dock ej är fallet. Men än viktigare är att vi inte stött på några obehagliga överraskningar, vilket annars brukar kosta i både tid och pengar, redogör han.
Under renoveringsprojektet har pastoratet haft fortlöpande kontakt med de spetskompetenta hantverkare som utfört arbetet, och även genomfört visningar under restaureringens olika etapper.
Kristine kyrka är en i dag välmående byggnad som åter lyfter på haspen och bjuder till audiens, om så bara i begränsad utformning till följd av Folkhälsomyndighetens restriktioner om folksamlingar på max 50 personer. På andra sidan virustider väntar ett invigningsfirande med fler människor och mer pompa.
Samt besök från England.
Birgitta Lindqvist, församlingsrådets ordförande i Falu Kristine församling, förklarar.
– Vi har en vänförsamling i engelska staden Bourton on the Water.
– Tanken var att de skulle besökt Falun vid återöppnandet av Kristine kyrka, men de kommer hit och hälsar på oss vid ett senare tillfälle, när hälsoläget och rekommendationer så tillåter, utvecklar hon.
I samma andetag konstaterar Birgitta också den känslomässiga krock som uppstår i relationen mellan kyrka och pandemikonsekvenser.
– Vi måste alla ta vårt ansvar och värna om varandra i dessa tider, och det är för oss inom kyrkan självklart.
– Men visst känns det lite konstigt. Folk ringer och är så glada över att kyrkan öppnar, och samtidigt kan inte så många samlas åt gången. Det går liksom emot hela principen att vi vill välkomna så många som möjligt, men den tiden kommer också, fortsätter Birgitta Lindqvist i hoppfull ton.
I samklang med bland annat kyrkoherde Christina Eriksson och fastighetsingenjören Terese Wängdahl visas och återberättas Kristine kyrkas rejäla renoveringsresa som i tid sträcker sig över mer än ett år. Dennis Jansson och Birgitta Lindqvist gläds åt den iögonfallande fägring som sätter stämning i den 365 år unga kyrkan.
– Det glittrar och glimrar mest överallt, och kyrkan har i sin helhet fått en mycket vacker lyster, summerar Dennis och Birgitta samstämmigt.

Facebook

ANNONS

ANNONS