Jan Sims och Linda Sääv har många idéer på hur Tunabygdens geologiska förening ska kunna öka intresset för bergarter, sten och mineral
Foto: Karin Diffner

Unikt museum på ett stenkasts avstånd

BORLÄNGE. Under pandemin har nästan en tredjedel av medlemmarna försvunnit, men nu är Tunabygdens geologiska förening tillbaka med nya idéer för att öka intresset för bergarter, stenar och mineral. – Geologin är grunden till allt i samhället; vi är ingenting utan den, säger ordföranden Jan Sims.

Jan Sims jobbar som kemilärare och är nybliven ordförande i föreningen. Vice ordförande är Linda Sääv som jobbar med gruvgeologi i Garpenberg. De kan inte nog poängtera hur viktigt det är med stenar, mineral och metaller.
– Det finns i allt: Porslin, glas, konstgödsel och byggnadsmaterial, säger Jan.
– Och behövs till elektronik i till exempel elbilar, fyller Linda i.
Nu vill föreningen gärna få tillbaka de tappade medlemmarna och öka intresset bland allmänheten; dels för att det tycker det är kul men också för att få fler att välja att jobba med mineral och stenar.
– Det är viktigt att få in geovetenskapens roll i arbetslivet och för att få ett hållbart samhälle, säger Linda.

Tunabygdens geologiska förening har funnits i drygt 50 år. Först höll föreningen till i Islingbys gamla skola, men sedan 1982 huserar den och museet i Bergmanska villan i Liljeqvistska parken
– Ett jättebra läge i Hantverksbyn, konstaterar ordföranden Jan Sims.
– Och vi är omgivna av tre parker med sten: Stenparken, örtagården, och även lekparken består av mycket sten, fortsätter han stolt.

Men än mer stolt är han och övriga styrelsen över de enorma samlingarna i museet. Där finns 10 000 olika så kallade stuffer som är ett fint och tydligt exemplar av en bit bergart eller mineral.
Där finns en unik samling av porfyr och där finns meteoriter, ädelstenar, kristaller och rariteter från när och fjärran.
– Det enda museet i närheten som kan mäta sig med våra samlingar är faktiskt Naturhistoriska i Stockholm.
Museet hålls under sommaren öppet på onsdagar och lördagar 12.00-15.00 och lockar till och med besökare från Europa.
Men föreningen är lika glad för besökare från trakten och satsar nu på aktiviteter som ska locka stora och små. Den populära guldvaskningen och stenslipningen är tillbaka i sommar.
– Förutom våra vanliga exkursioner kommer vi också ha en familjeexkursion med korvgrillning, säger Jan Sims.

När tidningen var på besök fick femåriga Collin Wermé prova på att vaska guld och han blev snart lika entusiastisk som föreningens ordförande.
– Wow, det är ju riktigt guld; precis som i fotbollsmedaljerna, utbrast Collin.
Första guldvaskningen och stenslipningen sker den 29 juni. Den 19 juli arrangeras aktiviteten Stenkul i stenparken då man till exempel får prova på att spela steninstrument och kan få hjälp med identifiering av stenar. 10 september firas geologins dag.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS