ANNONS

Tova Andersson, Brovallens IF, och Stina Nilsson, Rembo IK, slipar formen inför USM som avgörs kommande helg. Tova tävlar i D15 medan Stina åker i D16.
Foto: Kenneth Johansson

Unga skidtalanger peppar för SM

AVESTA. En av vinterns stora höjdpunkter väntar för Stina Nilsson, Rembo IK, och Tova Andersson, Brovallens IF. Kommande helg reser de till Falköping och Ungdoms-SM.

Den 8-10 februari avgörs USM för 15- och 16-åringar i Falköping, och två tjejer från Avesta finns då på startlinjen.
Stina Nilsson, Rembo IK, fyller 16 i höst och hon åker nu sitt andra USM. Ett av Stinas större mål i närtid är annars att komma in på skidgymnasiet i Torsby och ett bra resultat på USM förbättrar chanserna. Men något specifikt placeringsmål har hon inte satt upp.
– Nej, men jag har varit på tester för skidgymnasium så jag hoppas på ett tillräckligt bra resultat så jag kommer in där. Men jag skulle kunnat ha bättre förutsättningar, då jag har en sämre träningsbakgrund i år.
– Så hård träning som jag kört när jag väl tränat har jag inte gjort tidigare, men jag har haft skadeavbrott och nu har jag varit sjuk, säger Stina som tävlar i D16.

Stina tillhör Rembo men hon åker ofta till Hedemora för att där få högre kvalitet på passen.
– Det är en grupp på 10 till 15 personer som har samma mål som mig och jag tar hjälp av dem så mycket som möjligt.
På SM väntar distans 7,5 kilometer på fredag och dagen efter är det sprint.
– Distans är min favorit och nu blir det lite längre mot vad vi brukar åka.
Distansen går i fristil men om Stina själv fått välja så åker hon helst klassiskt.

Tova Andersson, Brovallens IF, är ett år yngre än Stina och hon gör nu sitt första USM.
– Mitt mål är såklart att vinna. Men är jag lite mer realistisk så vet jag att jag är cirka sexa i Dalarna, så topp 15 kanske då. Dalarna är det bästa distriktet i Sverige så jag möter ofta bra motståndare på tävlingar, säger Tova som tävlar i D15.

Tova åker distans 5 kilometer på fredagen och på lördagen väntar sprint. Likt Stina så åker Tova hellre klassiskt men hon har nu lagt extra fokus på fristil.
– Jag gillar klassiskt mer men jag har tränat mycket fristil inför SM för att bli bättre på det.
Tova hade en jobbig försäsong men nu är känslan bättre och hon ser fram emot SM.
– Min försäsong var väldigt dålig. Jag tränade hårt i somras och drabbades av sjukdomar.

Men sen har det gått bättre och bättre, så formkurvan pekar uppåt.
Eventuellt kommer Tova och Stina att avsluta SM-helgen med stafett på söndagen, men då de inte har några klubbkamrater att bilda lag med så prioriterar de inte stafetten. Det finns emellertid möjlighet att bilda ett mixed-lag som en jury tar ut

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 06 2019. 

Facebook

ANNONS

ANNONS