Den som kör taekwondo måste vara vig. Martin Backlund Buzuk stretchar benens baksida med hjälp av Ilyan Ojeda Ramsay.
Foto: Sara Flodin

Unga fick prova taekwondo – ”Respekt och disciplin”

AVESTA. När Avestas nystartade taekwondoklubb bjöd in barn och ungdomar till ett ”prova på-tillfälle” var intresset stort. Ett 30-tal barn testade på sporten under Anders Ramsays ledning och det vrålades högt i idrottshallen när barnen fick lära sig att samla kraft inför att slå sönder en planka. – Jag räknar till tre och så skriker vi tillsammans, instruerade Anders och visade armrörelsen som barnen snabbt kopierade.

En annan övning gick ut på att barnen skulle sätta sig på golvet när de hörde siffran ett och tre.
– Även om vi gör en kull-lek så finns någon aspekt mot grundträning och som leder mot specifika taekwondoröreler längre fram. Det finns alltid en tanke och idé även fast det är en lek, förklarar Anders.

Anders Ramsay från Avesta chontong taekwondoförening instruerade sportlovslediga barn i sportens grunder. Foto: Sara Flodin

Martin Backlund Buzuk går i F-klass och var med på träningen.
– Vi fick sparka och slåss, förklarar Martin när passet var slut.
Han tyckte att träningen var kul, men kände sig osäker på om han vill ”göra karriär” inom sporten.
Avesta Chontong Taekwondoförening, som är en avknoppning från moderklubben i Gävle, startade i höstas.
– Vi startade i augusti, men hade första träningen i oktober, förklarar Anders som började träna taekwondo för snart 30 år sedan och har svart bälte.

Avestas nystartade taekwondoförening har “smygstartat” i gång sin verksamhet, men intresset var stort när de körde ett prova på-tillfälle. Familjen Ojeda Ramsay har alla varit mer eller mindre aktiva inom sporten. Foto: Sara Flodin

Stilen som klubben tränar kallas WT, world taekwondo. De flesta som tränar i klubben är nybörjare, men några har tränat tidigare och har återupptagit träningen.
Anders tycker att träningen ger en bra grundfysik.
– Smidighet, koordination, styrka, balans, kondition och uthållighet. Mycket är fokuserat på höga sparkar. Då måste man även vara vig och orka utföra rörelserna.

Khira Ojeda Ramsay ger pappa Anders Ramsay en utmaning med höga kickar. Foto: Sara Flodin

Taekwondo är en OS-gren där elektroniska västar registrerar träffar och ger poäng.
– Sen finns den traditionella biten där man tränar ”mönster” på samma sätt som karate och slår sönder plankor.
Anders nämner även att taekwondo kan användas som självförsvar för att avvärja en attack.
Hela Anders familj tränar taekwondo. Hans son Lee Ojeda Ramsay är tolv år och har tränat taekwondo i ett par år och sonen Ilyan Ojeda Ramsay har orange bälte i taekwondo, men tröttnade på sporten och har nu slutat.
– Jag tyckte att det blev så enformigt och till slut tyckte jag inte det var så kul. Jag såg inte så mycket resultat och ville fokusera mer på fotbollen, förklarar Ilyan.

Barnen som var med på träningen gick in i denna 100-procent. Foto: Sara Flodin

Ska ungdomar över huvud taget träna taekwondo i en värld som tycks bli allt våldsammare?
– Ju yngre utövaren är desto färre slag- och sparkmoment ingår i träningen. De finns med från tidig ålder, men vi förklarar att det man lär sig på träningen använder man inte utanför träningen. Det är alla klubbar extremt noga med, försäkrar Anders som utesluter den som missbrukar sina kunskaper och framhåller ytterligare en aspekt:
– Ju mer man lär sig, desto mer förstår man hur farligt det är och att det gör ont att få ett slag. Det ger en insikt i att det inte är något man gör på kompisar och andra. Det kan räcka med ett slag och så är det kört. Vi jobbar mycket med respekt och disciplin.
I nuläget kör klubben familjepass på måndagar mellan 18.15 och 19.30.

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!