Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Avesta kommun har beslutat att införa specialistunderskötersketjänster på särskilt boende som en åtgärd för att bättre möta utmaningarna vård- och omsorgsförvaltningen står inför.
Foto: Dreamstime

Undersköterskor ges chans till vidareutbildning

AVESTA. Vård- och omsorgen i Avesta kommun skriver i ett pressmeddelande att man satsar på specialistundersköterskor på särskilt boende för äldre. – Behoven hos dem som bor på våra särskilda boenden ökar och kräver mer av medarbetarna. Därför ser vi ett behov av specialistkompetens på våra särskilda boenden, säger Elvira Sverkersson, vård- och omsorgschef i Avesta kommun.

Under sommaren 2024 kommer tolv så kallade “studietjänster” för att bli specialistundersköterska på särskilt boende att annonseras ut internt inom vård- och omsorgsförvaltningen. En studietjänst innebär att medarbetaren får möjlighet att studera på arbetstid med bibehållen lön.

Det är ett erbjudande som går ut till tillsvidareanställda undersköterskor inom särskilt boende i Avesta kommun. Den specialistundersköterskeutbildning som har valts ut är med inriktning på vård- och omsorg av äldre. Utbildningen innehåller kurser i bland annat äldrepsykiatri som till exempel demens, palliativ vård av äldre och välfärdsteknik. Utbildningstiden är två år på halvfart och målsättningen är att studierna ska vara färdiga under 2026.

Genom att införa specialistunderskötersketjänster vill vården och omsorgen i Avesta skapa en möjlighet för undersköterskor att ta nästa steg i karriären. Samtidigt är det ett sätt att hålla kvar viktig kompetens i verksamheten.
– Det känns särskilt roligt att vi kan göra en satsning för dem som redan är undersköterskor i våra verksamheter, säger Elvira Sverkersson.
I tjänsten som specialistundersköterska ingår det att arbeta med att förbättra och utveckla kvalitén på den omvårdnad som erbjuds på enheten. Detta genom att vara ett stöd för kollegor och att tillsammans med enhetschefen vara drivande i verksamhetsförbättringar, enligt pressmeddelandet.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!