ANNONS

Ulf Egerfält är sedan 1 augusti vd för Gamla Byn AB, han kommer närmast från Gavlegårdarna där han arbetade i 18 år, de sista åren som ekonomi- och finanschef.
Foto: Mikael Eriksson

Ulf Egerfält är Gamla Byn AB:s nya vd

AVESTA. Ulf Egerfält är ny vd för Gamla Byn AB. Han är ytterst ansvarig för bolagets samtliga lägenheter och lokaler. Hans namn finns numera även på en brevlåda i Avesta.

Ulf Egerfält tar emot i receptionen till Gamla Byn AB, handslaget är fast när han hälsar välkommen. Klädd i kavaj, kritvit skjorta och jeans visar han vägen till sitt nya kontor med utsikt över Axel Johnsons väg och brandstationen.
Avesta var en kommun han inte visst mycket om när han sökte tjänsten som vd för det kommunala bostadsbolaget Gamla Byn AB.
– Jag har läst på om bolaget och om Avesta, säger han.
De senaste 18 år har Ulf arbetat på det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdar i Gävle, de sista åren som ekonomi- och finanschef. Men från 1 augusti står det VD Gamla Byn AB på visitkortet.

I Gävle handlade det om 14 500 lägenheter och en omsättning på en miljard. I Avesta runt 1 000 lägenheter. Gavlegårdar är mer inriktat mot lägenheter. Hos Gamla Byn får Ulf förutom lägenheter även ansvaret för kommunala verksamhetslokaler och kommersiella lokaler via Avesta Industristad.
Det som fick honom att söka var att han fyllt 50 år och tankar börjat dyka upp om det inte var dags att prova något nytt.
– Jag hade gått lite i stå på gamla jobbet.
Han har fått ett positivt intryck av Avesta.
– Jag har fått en känsla av att Avesta är framåtriktat, att man vill utvecklas och att det finns ett affärsdriv i kommunen. Det känns attraktivt.
Att privatpersoner vill bygga nya villor skickar positiva signaler. Likaså de etableringar som sker.
– Det känns jättebra.

Gamla Byn AB har en viktig roll i utvecklingen av Avesta. Nu handlar det om att få en nulägesbild av bolaget, men också att det på sikt ska arbetas fram en affärsplan.
– Man måste veta var man är för att veta var man ska gå, säger han.
– Det finns en bostadsbrist i Avesta och ett tryck på oss att skapa nya bra lokaler.
Tillit och respekt, två viktiga ledord för Ulf. Han kommer inte att detaljstyra verksamheten, istället fokusera på det övergripande. Även närvaro, att vara närvarande, är viktigt. Därför köpte han en lägenhet i Avesta och blev Avestabo när det stod klart att han fått tjänsten. Kvar i Gävle har han en 18-årig dotter, något som gör att han kommer att veckopendla i alla fall till att börja med.

Skrattet är något som ligger honom nära mest hela tiden.
– Man håller sig frisk om man skrattar mycket.
Han beskriver sig som resultatfokuserad, men det handlar inte bara om siffror och pengar utan att skapa en bra miljö för medarbetarna och hyresgästerna.
Ulf är uppväxt i Gävle. Han studerade fyra år på tekniska programmet på gymnasiet, kompletterade med en magister i företagsekonomi med inriktning fastighetsföretagande.

Han har en bakgrund som fotbollsspelare och spelade för IFK Gävle i division 2.
– Jag var en lat forward, eller stryk det där med lat, säger han med ett skratt.
Numer har golf fått ersätta fotbollen som den bollsport Ulf utövar. Naturen och fiske är ett sätt för honom att koppla av, gärna vid stugan utanför Ockelbo.
Resor är att annat stort intresse, men det handlar inte om vanliga resmål utan Ulf söker andra upplevelser, och då helst till länder med ett tropiskt klimat.
– Före jul var jag till Andamanerna, en ögrupp utanför Indien.
Resan gav han sig själv i 50-årspresent och han kan tänka sig att återvända dit. I en framtid finns även tankar på att besöka Nepal.
Men nu närmast är det resan med Gamla Byn AB som gäller.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 35 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS