Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Åtta av detta läsårs UF-företagare från Martin Koch-gymnasiet i Hedemora fanns på plats vid 2023 års sista företagsfrukost, som hölls i Hedemora Folkets park, för att presentera sig och sin affärsidé för företagarna i publiken.
Foto: Pär Sönnert

UF-företagarna mötte företagare

HEDEMORA. Merparten av detta läsårs UF-företagare från Martin Koch-gymnasiet i Hedemora fanns på plats vid 2023 års sista företagsfrukost för att presentera sig och sin affärsidé. “Eleverna är väldigt engagerade” säger Kristina Tengstad, lärare på gymnasiet och en av handledarna åt UF-företagarna.

Ett 50-tal elever på Martin Koch-gymnasiet driver UF-företag detta läsår. I år har gymnasiet och Hedemora Näringsliv förstärkt sitt samarbete. Detta innebär bland annat att näringslivet finns representerat vid nästan varje UF-lektion som ytterligare en stödfunktion och kontakt för eleverna.

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Richard Danielsson driver MFD Dosa UF och säljer en förvaringsdosa i aluminium. Foto: Pär Sönnert

De allra flesta UF-företagen var på plats och presenterade sig och sina produkter på 2023 års sista företagsfrukost, som hölls i Hedemora Folkets park. Lokalt i:s utsände gick en runda och pratade med de unga företagarna.
– Jag säljer en förvaringsdosa i aluminium. Det var en ren spontanidé. Och jag får ju inte nämna snus och tobak inom UF men man kan ha annat i den, som tuggummi, godis eller halstabletter. Dosan är en rejäl sak, och snygg, säger Richard Danielsson, som driver MFD Dosa UF.

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Bestickbrillians UF säljer bestick med ingraverade dalahästar och drivs av Emil Alm Hedlund och Josef Almqvist. Foto: Pär Sönnert

Intill honom stod Emil Alm Hedlund och Josef Almqvist som driver Bestickbrillians UF.
– Vi ville ha dalahästar med på något sätt. Det finns många produkter med dalahästar på men vi har inte sett bestick med ingraverade dalahästar förut, säger Josef Almqvist.

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Kvartetten Olivia Perjans, Amber Steward, Edit Angmo och Frida Gustafsson driver Reclothing UF som samlar in och säljer kläder second hand. Foto: Pär Sönnert

Reclothing drivs av ett gäng tjejer som kombinerar sitt kläd- och modeintresse med att driva ett UF-företag som är i second hand-branschen.
– Folk kan skänka kläder till oss och så säljer vi dem vidare, via Instagram, säger Edit Angmo.
– Second hand har ju blivit stort, det är viktigt att värna om miljön, säger Olivia Perjans.
– Många har det tufft ekonomiskt just nu. Det här ligger rätt i tiden, säger Frida Gustafsson.

 

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
MA Home UF drivs av Abolfazl Afshar och Mohammad Abouzid. De säljer en matta som suger upp vatten, både för kranar och golvet. Foto: Pär Sönnert

MA Home UF drivs av Abolfazl Afshar och Mohammad Abouzid.
– Vi säljer en matta som suger upp vatten. Det finns en variant för vattenkranar och en för golvet. Den funkar bra för att ställa skorna på, eller kanske husdjurets vattenskål, säger Abolfazl Afshar.

 

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Louise Ramstedt, Cordelia Haglund och Klara Larsson driver Dalaskylt UF och säljer skyltar i form av dalahästar. Tjejerna sågar till skyltarna själva. Foto: Pär Sönnert

Dalaskylt UF tillverkar egna skyltar i form av dalahästar, som kunden exempelvis kan skriva sin adress på.
– Vi kom fram till att vi ville göra något med Dalarna. Skyltar kändes som en bra grej, de kan sättas upp både utomhus och inomhus, säger Louise Ramstedt.
– Och vi sågar till dalahästarna helt själva, påpekar Cordelia Haglund.

 

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Thea Hällman och Havanna Bergström driver VMD UF. De tillverkar kvinnokroppar av spillbetong. Syftet är att skapa ett mer sunt tänk kring kroppsideal. Foto: Pär Sönnert

VMD UF lyfter frågan om kroppsideal.
– Vi har tagit fram en kvinnokropp, som inte följer idealet. Vi vill bidra till ett mer sunt tänk kring kroppsideal. Man kan använda detta som en inredningsdetalj, säger Thea Hällman.
– Det här kändes rätt självklart för oss, säger Havanna Bergström.

 

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Tube Holder UF består av Linnea Persson, Emelie Eriksson samt Ebba Lindberg och Liam Göthberg. De två sista var inte på plats vid fototillfället. Foto: Pär Sönnert

Tube Holder UF säljer en innovativ produkt för att förvara tuber på ett smidigt sätt i kylskåpet.
– Det är svårt att ha tuberna på ett bra sätt i kylskåpet, det är lätt att de hamnar lite varstans. Våra hängare kan monteras inne i kylskåpet eller på insidan av kylskåpsdörren, förklarar Emelie Eriksson.

 

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Local Box UF säljer presentlådor med lokalproducerade varor. Från vänster: Ted Eriksson, Hannes Mårtensson och Max Nygren. Foto: Pär Sönnert

Local Box UF säljer presentlådor med lokalproducerade produkter.
– Det är produkter från södra Dalarna, bland annat julmust, strutskött, knäckebröd och senap, säger Hannes Mårtensson.
– Detta är en jullåda, inför jul. Vi kommer att ha en låda med lite annat sortiment efter julen, påpekar Ted Eriksson.

Senast den 24 januari ska UF-företagarna lämna in en delårsrapport och den 9 februari blir det “final” för UF-företagarna i Hedemora med bland annat en mässa.
– Den dagen blir det först presentationer på gymnasiet, inför en jury som består av representanter från näringslivet. Juryn kallar även några av företagen på intervju där de frågar saker om företaget. Efter lunch blir det mässa med montrar, berättar Kristina Tengstad som är handledare för Ung Företagsamhet på Martin Koch-gymnasiet, tillsammans med kollegorna Henrik Åberg och Angelica Färkers.

 

UF-företagare i Hedemora läsåret 2023-24
Åtta av detta läsårs UF-företagare från Martin Koch-gymnasiet i Hedemora fanns på plats vid 2023 års sista företagsfrukost, som hölls i Hedemora Folkets park, för att presentera sig och sin affärsidé för företagarna i publiken. Foto: Pär Sönnert

Blir mässan i Centrumgallerian som vanligt?
– Det är lite oklart med lokal ännu men vi hoppas det. Under mässan kommer juryn att titta på monterns utformning samt ungdomarnas aktivitet vid sin monter och så. I slutet av dagen utser juryn vinnaren samt tvåan och trean i Hedemora.

Vinnaren går vidare till regionfinalen som avgörs på Kupolen i Borlänge den 26 mars och vinnaren därifrån går vidare till riksfinalen som hålls i Stockholm i slutet av maj.
– Det händer att juryn kan nominera tvåan till ett wild card till regionfinalen. Det hände i fjol, då hade vi två UF-företag från Hedemora i regionfinalen, säger Kristina Tengstad.

Även på Stjärngalan, som hålls på Galaxen i Borlänge den 25 januari, kan Hedemora ha en representant.
– Tolv UF-företag har gått vidare i kategorin Årets affärsplan, som delas ut på Stjärngalan. I Hedemora vann Dalaskylt UF den kategorin, säger Kristina Tengstad.

Så fungerar Ung Företagsamhet (UF):
Att driva ett företag inom Ung Företagsamhet innebär att eleverna på egen hand startar, driver samt avvecklar ett företag under ett läsår.
Eleverna satsar max 300 kr var och tar sedan in riskkapital för att starta i gång sina verksamheter.
Att driva ett UF-företag ger eleverna möjlighet att få komma ut i verkligheten och se vad som krävs för att starta och driva ett företag. Det ger också eleverna möjlighet att träffa potentiella arbetsgivare och utöka sitt kontaktnät inför framtiden.
Som stöd för eleverna finns deras UF-lärare samt rådgivare. Rådgivaren är oftast någon från näringslivet som ger eleverna tips och råd kring deras företag.
Källa: Martin Koch-gymnasiet

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,361651"]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!