ANNONS

Fredrik Swahn och Ylva Lundkvist Fridh hälsar välkommen till Smedjan i Stjärnsund. Flera konserter kommer att hållas här i sommar.
Foto: Pär Sönnert

Tystnaden är över – Smedjan bjuder in till konserter igen

STJÄRNSUND Snart kan det åter ljuda ljuv musik från Smedjan i Stjärnsund. Och konserterna är efterlängtade, vilket Fredrik Swahn märkte när han släppte biljetterna. “70 procent sålde slut på ett par timmar”, berättar han.

Fredrik Swahn och Ylva Lundkvist Fridh möter upp i Smedjan i Stjärnsund. De är engagerade i Stjärnsunds Bygdebolag, som bildades våren 2019. Fredrik är nybliven vd och Ylva sekreterare.
– Smedjan ägs nu av hela Stjärnsund, kan man säga. Bygdebolaget är sprunget ur den ideella föreningen Stjärnsunds föreningsnätverk, där alla föreningar i Stjärnsund är medlemmar. Det är även ett 40-tal privatpersoner som har gått in som aktieägare i Bygdebolaget, säger Ylva Lundkvist Fridh.

– Smedjan är den första byggnaden som Bygdebolaget äger. Det är en lokal med en väldigt speciell miljö som kan användas till mycket. Många brudpar har gift sig i kyrkan och sedan haft festen här, säger Fredrik Swahn.

Bygdebolaget jobbar även för att hitta fler boendemöjligheter, både för artister och publik till konserterna i Smedjan.
– Bland annat så ska vi starta glamping (en lyxigare form av camping) ute på udden där man kan bo i fina tält alldeles vid sjöstranden. Tidigare ägdes Smedjan av Polhemssällskapet, som nu är en av delägarna i bolaget. Vi i styrelsen jobbar för att Stjärnsund ska vara en bra plats att leva och bo på och vi jobbar även för att skapa fler arbetstillfällen till bygden, säger Ylva Lundkvist Fridh.

Ställplatser för husvagnar och husbilar vill man också få till, i närheten av Smedjan.
– Vi siktar på omkring 15 platser, säger Fredrik Swahn.

Han vittnar om att artisterna gillar miljön kring Stjärnsund. Flera av dem har övernattat i “Vilan”, en spa-villa på Fredrik Swahns egen tomt bara några stenkast från Smedjan.
– Det blir som ett somrigt vardagsrum för artisterna. Vi försöker att inkvartera dem i närheten. Det är lite annat än att bo på hotell i en större stad. Sedan är det alltid kul om vi kan få med bygden i arrangemanget, säger Fredrik Swahn.

Men åter till konserterna. I fjol var sommaren fullbokad innan allt fick blåsas av på grund av pandemin. I år är det fyra konserter inplanerade. Hittills, ska tilläggas.
– 70 procent av biljetterna sålde slut på ett par timmar. Då är det visserligen bara 50 biljetter per konsert, men det visar att det finns ett stort intresse att gå på konsert. Vi har precis kunnat släppa extrakonserter, tidigare samma dag, till de slutsålda konserterna. Förhoppningsvis kan vi släppa ytterligare biljetter till konserterna, men det hänger på om restriktionerna lindras ytterligare framöver

Den 4 juli står han själv på scen, tillsammans med sin sambo Janie Petersen.
– Vi hyllar livet och kärleken med en konsert som är en mindre variant av programmet som var tänkt att bli min 50-årsfest i fjol. Sedan kommer Lisa Nilsson den 8 juli, Brolle den 1 augusti och så Helen Sjöholm den 29 augusti, berättar Fredrik Swan.

Detta blir det första besöket i Smedjan för både Lisa Nilsson och Brolle och Fredrik Swahn har en speciell relation till den förstnämnda.
– Lisa är en av mina idoler. Och för snart 30 år sedan, 1992, tampades vi mot varandra på Sommartoppen. Vi turades om att ligga tvåa och trea. Lisa med “Himlen runt hörnet” och jag med “Herrarna i hagen”, minns Fredrik.

Kommer du att påminna henne om detta när hon kommer hit?
– Så blir det nog. Jag ska ha “Swahns soffa” där jag intervjuar artisterna under kvällen, framför publiken. Det ska bli väldigt roligt med publik igen. Maten kommer från Stället i Hedemora och vi kör bordsservering. Det blir speciella konserter, akustiskt och intimt. Jag menar, hur ofta kan man se Lisa Nilsson med endast 49 andra personer? frågar sig Fredrik Swahn.

Han och Ylva Lundkvist Fridh betonar även att det går att boka Smedjan för olika arrangemang.
– Det finns exempelvis bra lokaler för konferenser och liknande. Lokalerna är rymliga och det går att dela upp sig, vilket är viktigt i dessa tider, säger Ylva Lundkvist Fridh.
– Vår vision är att fixa i ordning lite, så att vi kan förlänga säsongen för Smedjan, säger Fredrik Swahn.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 25, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS