ANNONS

Bänkarna framför scenen i Tingshusparken var fyllda av folk som kommit för att se Ellen Kraus spela.
Foto: Tharos Gröning

Två dagar i Norberg som gick i litteraturens tecken

NORBERG. Hela Tingshusparken i Norberg fylldes med kultur och böcker när ”Bok i bergslagen” öppnade. – Det har varit gott om folk idag. Många kom och lyssnade på författarsamtalen och fick sina böcker signerade, säger turismsamordnare Minéa Funk.

Syftet med ”Bok i Bergslagen” är att låta kulturen och samtal få ett forum i Norberg. Helena Öberg Carlsson, som är kulturutvecklare på Region Västmanland, säger att det är viktigt att kulturen får spelrum i länet.
– Vi vill skapa ett rum för människor att träffas och trivas. Det görs så mycket bra kultur i Norberg och det måste vi synliggöra.
Det är även viktigt att författare och konstnärer får träffas och ta del av varandras arbete. Helena Öberg Carlsson tycker att man måste jobba mer för att litteraturen i länet ska kunna växa.
– Många sitter och känner sig ensamma. Men när man träffas och börjar se efter vilka vi har så ser man att västmanland har ett rikt kulturliv.

Helena Öberg Carlsson från Region Västmanland och Minéa Funk, turistsamordnare, tycker att kulturen bör synas mer i länet. Foto: Tharos Gröning

På kvällen spelade artisten Ellen Krauss på scenen i tingshusparken. Stolarna och bänkarna fylldes av unga som gamla och även vädret, som tidigare på dagen bjöd på regn, visade sig från sin bästa sida.
Arrangörerna var mycket nöjda och säger att “Bok i bergslagen” kommer att bli en återkommande inslag i Norberg.
– Vi satsar på att bli ett lika stort evenemang som Norbergfestivalen. Nästa sommar kommer vi säkert att ha små event och träffar varje vecka, säger Minéa Funk.
Det handlar om att ge valuta för skattepengar och för att öka samvaron och låta människor träffas.
– Det finns mycket engagemang här i Norberg. Så många föreningar och människor som vill synas. Med en sådan driven kommun så måste vi använda skaparkraften och låta den ge mervärde till människor, säger Helena Öberg Carlsson.

Biblioteket i Norberg hade rullat ut sin husvagn i Tingshusparken och fyllt en med böcker på olika språk.
Foto: Tharos Gröning
Ellen Kraus och Anders Eckeborn spelade och berättade historier från olika resor och livshändelser.
Foto: Tharos Gröning

En av författarna som deltog var Mats Hellstrand från Sala. Han har skrivit en historisk roman om en fiktiv persons resa och möten i mitten av 1700-talet.
– Det hela börjar med ett bråk mellan kolare från Sala som vill sälja träkol till hyfsade priser och vakter från Sala silvergruva som inte vill att kolet ska gå gruvan förbi, berättar Mats Hellstrand.

Författaren Mats Hellstrand var i Tingshusparken med sin historiska roman “Hemligt Kontrakt”. Foto:Tharos Gröning
Facebook

ANNONS

ANNONS