ANNONS

“Vi har ett old school-tänk i nutida ljudkostym, skulle man kunna säga”, förklarar basisten Björn Tauman den explosiva samling metoder och inspirationskällor som färgat “Orbiting a dead star”. Den 10 juli frigör Dalapop albumet, och den 8 juni anländer singeln “From the shadows” som ett första smakprov. Från vänster Daniel Liljekvist, Mathias Henrysson, Björn Tauman och Fredrik Nordin.
Foto: Sonny Jonasson

Meriterad kvartett kliver in i hetluften

DALARNA Det har tisslats och tasslats. Om en tonsäker fyrklöver med mästerverk i marinad. Om ett album som spränger gränser. Väntans tider är över.

– Musikaliskt är det från 60-talet till nutid i ett enda stort svep, konstaterar Fredrik Nordin, vokalist i glödheta supergruppen Ambassadors of the Sun.

I flera år har det kokat, fräst och jäst i en jättelik gryta av intryck och uttryck.
Som fostrats till ett avtryck lika avgrundsdjupt som himlastormande.
Ambassadors of the Sun har varit en snackis i kulisserna som kantar Dalarnas musikscen.
Nu talar man ur skäggen och sjunger på första versen.
– Det här har pågått till och från sedan 2017 då vi satte första demomaterialet, förklarar gitarristen Mathias Henrysson.
– Med tiden har det hela fått växa fram. Vi har inte varit direkt blyga för att lägga till nya element och det är även kul att våga göra långa låtar.

Resultatet talar samma språk som upphovsmännens tygellösa ambitioner.
En melodistark bredsida vilande på massiva tyngdlagar och med ständigt nyfiken blick på vad som väntar bakom nästa stängda dörr, nästa känsla som saknar formulering.
Fredrik Nordin (sång, gitarr), Mathias Henrysson (gitarr), Björn Tauman (bas), Daniel Liljekvist (trummor) är en tungt meriterad fyra med färdigheter värdiga en förstafemma.
Debutplattans nio hymner samlas under titeln “Orbiting a dead star”, och Fredrik Nordin lyfter på locket till det skrivna ordets kammare.
– Hopplöshet är ett återkommande tema, och det är en känsla grundad i omvärldsanalys.
– Den här aldrig slutande tunneln av mörker som aldrig tycks leda mot ljuset, utvecklar han de poetiskt laddade glosor som särpräglar låtarna och samtidigt på ett smärtsamt vackert vis konstaterar att vägs ände är en av få saker alla människor har gemensamt.

Den 8 juni frigör Dalapop/Valley Music singeln “From the shadows”.
Daniel Liljekvist bekräftar styckets status som x-faktor då den utgör klangfull median för plattan som helhet och är det första som skrevs i bandets begynnelse.
– Den lägger ribban högt och är lika rolig att spela varje gång. I refrängen lirar jag dock så vansinnigt mycket på pukorna att jag varje gång funderar varför jag valde att spela just så, säger han med ett skratt i riktning mot den fysiska prestation låten kräver.
Och utvecklar:
– För mig är själva inspelningsprocessen alltid en höjdpunkt, och det här är en väldigt rolig skiva att ge ut. Vi har gjort vårt, nu tar lyssnaren vid.

Björn Tauman instämmer och får medhåll från de andra i att nittiotalets grungescen är en gemensam nämnare hos bandmedlemmarna, men att det fria skapandet skänkt “Orbiting a dead star” väsentliga värden.
– Och jag tror att den friheten avspeglar sig i musiken.
– Vår stil är ju att vi inte har någon stil, sammanfattar han träffsäkert.
Kvartetten bjussar frikostigt på fräna fragment och fläskiga figurer av rock, metal, progressiva tongångar och ett utpräglat melodisinne som sätter krokar i minnesbanken.

“Orbiting a dead star” offentliggörs under Dalapops försyn den 10 juli.
Tre personer är extra peppade inför detta.
– I ett parti av låten “Baretta” läser mina tre söner en mörk liten dikt, berättar Fredrik Nordin.
– Det är ganska creepy med barnröster som viskar saker som “vi kommer alla att dö”. Men de är väldigt exalterade över att hamna på Spotify, skrattar Fredrik.

Ambassadors of the Sun – “Orbiting a dead star”
1. Disciple
2. Snail
3. From the shadows
4. Cinnabon
5. So long
6. Aches and pains
7. 1-9
8. Baretta
9. The masochist
Släpps den 10 juli av Dalapop/Valley Music.
Bandmedlemmar: Fredrik Nordin (sång, gitarr), Mathias Henrysson (gitarr), Björn Tauman (bas), Daniel Liljekvist (trummor).
Kuriosa: Medlemmarnas tidigare meriter och andra nutida åtaganden innefattar bland annat Dozer, Katatonia, Disrupted, Lokomotiv HPE, Freaks and Clowns och många fler. Albumet är inspelat i egen regi under försyn av Henryssons ljudkänsliga manövrar och för slutmixen har namnkunnige studioesset Erik Berglund svarat. Fredrik Nordin utvecklar om finstämda femtespåret “So long”: “Den har samma ackord från början till slut utan att jag tror att man reflekterar över det. En sådan låt har jag länge velat göra, och den är även en hyllning till fallna musikhjältar”.

Facebook

ANNONS

ANNONS