ANNONS

Den senaste tiden har sökningarna efter ved ökat på Blocket. Eilert Ernstson har ved till försäljning, men berättar dock att många inte har råd att betala för den ved de beställt.
Foto: Sara Flodin

Trycket efter ved ökar

SÄTER z Enligt Blockets statistik, under de senaste 30 dagarna, ligger sökningar på “ved” i topp i Säter. I landet hamnar sökordet på tionde plats. Pensionerade skogsbonden Eilert Ernstson ser en chans att få sälja extra mycket ved denna vinter.

Ebba Rosencrantz, pressansvarig på Blocket, säger att efterfrågan på ved har ökat rejält i Säter den senaste tiden.
– Vi ser att man förbereder sig för hösten och agerar på de höga elpriserna. Ved kommer nämligen på andra plats när det kommer till vad man söker mest på i Säter (ordet “Säter” ligger överst, reds anm.).
Eilert Ernstson har märkt av det ökade intresset från allmänheten att köpa ved.
– Ja herregud, nu när elpriset har gått upp, säger han.
Eilert tar mellan 500 och 600 kronor för en kubik ved. Enligt honom blir det billigare att värma huset med ved. Endast denna dag har flertalet personer, som är ute efter ved, ringt Eilert. Han har även levererat tio kubikmeter ved till Siljansnäs. Eilert har också hört att många kunder nu installerar vedpannor i sina hus.
– Ja jättemånga och fler som säger att de ska göra det. De trodde att “någon vedpanna behöver vi aldrig ha igen”, men ser att det här inte går, konstaterar Eilert och lägger till att vissa även kompletterar sina uppvärmningssystem med kaminer.

Eilert har skog på Landa- och Kyrkberget samt vid Ryggen, men förvarar veden hemma på sin gård för att inte bli bestulen.
– Det måste jag ha. Jag hade veden på en annan plats förut, men då försvann det uppkapad björkved.
Eilerts plan är att hålla lite på veden och sälja i vinter när priset stigit.
– Men jag kan inte säga till kunderna att de får vänta med att köpa tills det blivit dyrare, utan de får ju köpa. Men snart kommer jag höja priset för allt blir dyrare, säger Eilert som tror på att priset på ved kommer stiga cirka 20 procent.
– Jag tror att det kommer gå att sälja mycket mer ved i vinter eftersom elpriset är så högt.

Vissa som beställer ved av Eilert har inte råd att betala för den. Foto: Sara Flodin

Eilert kör även ut ved till den som önskar detta. Vissa köpare, som vill ha veden hemkörd, backar då transporten blir alltför dyr på grund av det höga dieselpriset. Han säger att hans utgifter för diesel ökat med 50 procent i år. Eilerts berättar att vissa av hans kunder har stängt av värmepumpen och behöver ved, men önskar att få skjuta upp betalningen.
– Då säger jag att det inte går, för de flesta lurar mig. Det är många som inte har några pengar nu. Det är ganska vanligt, säger Eilert som tycker det är svårt att säga nej.
– Det är därför jag också gått på några nitar. För ett par dagar sedan sålde jag två kubikmeter ved och fick 500 kronor mindre än jag skulle ha. Han var nästan 90 år och hade inga pengar. Den som har pension eller tjänar dåligt är illa ute nu, säger Eilert som känner en oro för att landet kommer bli ett “fattig-Sverige”.
– Det är de som har det sämst som råkar illa ut. Det är ju ingen fara för den som tjänar 50 tusen i månaden. De klarar sig, men inte den som inte har något. Det är ren katastrof.

Facebook

ANNONS

ANNONS