Uvbergsbacken. Foto: Privat

Trots höga elpriser håller Uvbergsbacken öppet – nästan som vanligt

SMEDJEBACKEN. Magnus Camitz är ordförande i Norrbärke SK Alpint, som har hand om driften av liftarna i Uvbergsbacken. Smedjebackens kommun äger själva backen.

Hur ser vintersäsongen ut i år?
– Vi har fördelen att vi går på det kommunala elavtalet, men att säsongen skulle se ut som vanligt är att ta i. Vi har ett fast elpris som gäller ett par år till, så vi drabbas inte av kostnadsökningarna på det sättet. Givetvis behöver vi ändå, som alla andra, försöka hushålla med elen så gott det går i ett läge där det pratas om elbrist i landet.

Magnus Camitz, ordförande i NSK Alpint.

Hur kommer det att påverka anläggningen?
– Vi kommer att kunna lägga snö och ha en nedfart öppen. Sedan får vi se hur mycket vi håller nedfart två öppen – om vi alls öppnar den. Allt styrs av vädret. Just nu är det mycket gynnsamma förhållanden och vi har öppnat snöproduktionen. Nu när det är kallt passar vi på att producera snö.

Kommer ni att höja liftpriserna?
– Vi kommer att höja säsongskortet lite grann jämfört med förra året. Dagkort och halvdagskort har samma pris, men säsongskorten höjer vi med en hundralapp. Alla kostnader ökar och vi har inte korrigerat våra priser på länge, men vi ligger fortfarande billigt, det är inte dyrt att åka hos oss som vi ser det.

Smedjebackens kommun har öronmärkt en halv miljon kronor för att rusta upp liftarna inför skidsäsongen. Hur har det gått?
– Det är medbringarna och byglarna som drar liftarna – som behöver bytas ut. Vi har beställt materialet men det har inte levererats än. Vi hoppas att få det till öppningen. Så fort det anländer får vi upp det.

Kan det vara farligt att åka med liften innan ni åtgärdat den?
– Nej, vi öppnar inte med någon utrustning som är farlig. Men de gamla medbringarna kan vara obekväma och lite ryckiga.

När öppnar ni?
– Vi vet inte. Det är helt beroende av vädret. Förra året öppnade vi i mellandagarna. När backen har öppnat kommer vi alltid ha öppet på onsdagar mellan klockan 18:00 och 21:00 och på lördagar mellan klockan 10:00 och 16:00 – så länge vädret tillåter. Ibland kommer vi ha öppet även på fredagar och söndagar.

Facebook

Populärt på webben