ANNONS

Tre män, varav två är bosatta i Borlänge kommun, har åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för inblandning i en skottlossning som skedde mot en bostad i Falu kommun i vintras.
Foto: Sonny Jonasson

Trio åtalas efter skjutning mot bostad

BORLÄNGE/FALUN Tre män, varav två är bosatta i Borlänge kommun, har åtalats vid Falu tingsrätt misstänkta för inblandning i en skottlossning som skedde mot en bostad i Falu kommun i vintras. Enligt åklagaren var männen på platsen för att driva in en skuld.

Den nu åtalade kvartetten består av en man i 40-årsåldern från Borlänge kommun, en man i 35-årsåldern från Borlänge kommun samt en man i 30-årsåldern som tidigare varit skriven i Stockholmsområdet.

Enligt åtalet ska den yngre mannen från Borlänge kommun och den sistnämnde mannen ha haft ett hagelgevär, eller liknande vapen, utan att ha rätt till detta. De ska ha haft vapnet i sin ägo på brottsplatsen samt på andra platser i Falu och Borlänge kommun.

Åklagaren skriver i åtalet att han anser att “brottet bör bedömas som grovt eftersom vapnet innehafts på allmän plats och i fordon på allmän plats, varit skarpladdat och då det innehafts i en kriminell miljö där det kom till användning”.

På platsen i Falu kommun ska den sistnämnde mannen ha avlossat två skott med vapnet mot bostaden i fråga, där ett fönster träffades. Enligt åklagaren var männen på platsen för att driva in en skuld och åklagaren anser att det är bevisat att de sköt mot bostaden för att försöka skada en person som befann sig där. Åklagaren anser att den yngre mannen från Borlänge kommun varit delaktig i gärningen och att han därför också ska anses som gärningsman.

De båda åtalas nu misstänkta för grovt vapenbrott samt försök till grov misshandel. Den äldre Borlängebon ska ha kört bilen till och från platsen och han åtalas misstänkt för medhjälp till grovt vapenbrott samt medhjälp till försök till grov misshandel. Åklagaren anser att mannen var medveten om att vapnet fraktades i bilen som han ska ha kört.

Den yngre av Borlängeborna åtalas även misstänkt för olaga hot och grovt olaga hot. Enligt åtalet ska han, i höstas, ha hotat att skada en annan person och i början av januari i år ska han ha hotat personen i fråga honom att säga att han skulle skada eller döda personen samt visa upp ett knogjärn och en pistol. Det sistnämnda ska ha skett på en plats i Falu kommun.

De tre åtalade männen förnekar samtliga brott förutom den yngste mannen som erkänner grovt vapenbrott men förnekar brott i övrigt.

Artikeln publicerades i Lokalt i (Borlänge) nr 19, 2022.

Facebook

ANNONS

ANNONS