ANNONS

Nu står det klart att det ska byggas 24 nya hyresrätter i Sundborn. Bostadsbolaget Kopparstaden ämnar utöka mixen av boendeformer i byn. “Utformningen av ett nytt trivsamt kvarter i centrum med närhet till skola, service, kommunikation och affär är pågående”, säger Kopparstadens Matilda Öhagen.
Foto: Dreamstime

Träsmak gånger 24 i Sundborn

FALUN/SUNDBORN ByggPartner har skrivit kontrakt med Kopparstaden om byggandet av 24 hyreslägenheter i Sundborn utanför Falun. Huskropparna ska skapas med trästomme av hänsyn till klimatet.

De nya lyorna fördelas på två våningar i fyra mindre flerbostadshus.

Gestaltningen har skett i symbios med AIX arkitekter och gårdsmiljön ihop med Sweco.
Kommunalt ägda bostadsbolaget Kopparstadens val att bygga i trä, från stomme till inredning, uppges vara ett medvetet drag för att minska byggandets klimatpåverkan. ByggPartner är totalentreprenör för projektet, och byggstart beräknas till kommande vår. Lägenheterna spås vara klara för inflyttning sommaren 2022.

Entreprenadchefen Johan Karlsson kommenterar:
– ByggPartner har stor erfarenhet av att bygga stora projekt i trä. Här får vi hjälpa Kopparstaden att skapa ett hållbart och vackert boende, vilket är riktigt kul.
Kopparstaden vill med nybyggnation i Sundborn utöka mixen av boendeformer i byn. Vilket spås möjliggöra att fler kan bo kvar i bygden med hyresrätt som alternativ.
– Det känns jätteroligt att tillsammans med ByggPartner äntligen få sätta spaden i marken och faktiskt börja bygga på landsbygden, något vi inte gjort på väldigt länge, förklarar Kopparstadens vd Susanna Karlevill.

Planområdet gränsar till den äldre bebyggelsen i Sundborns by och de miljöer som Carl Larsson återgivit i sina målningar. Den arkitektoniska utformningen för nya bebyggelsen är därför viktig inom planområdet och styrs även i detaljplanen.
Vidare framhålls att AIX arkitekter arbetat länge med just trä som idégods och material, och därav äger kunskap hur det lokala trämaterialet bidrar till mindre klimatutsläpp.
– Kulturarvet i Sundborn kommer att mötas med en värdig kvalitetsnivå och det är ett förtroende att få ta sig an detta projekt. Vi ser fram emot samarbetet, säger arkitekten Karin Löfgren på AIX.

Och får medhåll från Kopparstadens byggprojektledare Matilda Öhagen:
– Vi ser utmaningen med att bygga i trä som något positivt och hoppas kunna utforma något som harmoniserar med kulturarvet.
– Utformningen av ett nytt trivsamt kvarter i centrum med närhet till skola, service, kommunikation och affär är pågående.

Facebook

ANNONS

ANNONS