ANNONS

Torsdagsfike med full service. Välförtjänst gofika. Från vänster Britten Karlsson, Kerstin Fogerqvist, Greta Persson, Sonja Wiberg, Uno Wetterskog, Anne Unge, Marianne Gottfridsdotter Nåhem, Ragnar Nåhem, Barbro Johnson, Kerstin Eriksson, Gudrun Jansson.
Foto: Veronica Rigtorp

Torsdagscafé med full service

GRANGÄRDE. Det är ett glatt gäng damer som kliver ur minibussen utanför affären i Grangärde. Nu ska det handlas och fikas.

Det är handlingstorsdag, och damerna går noggrant igenom handlingslistan innan de lämnar affären och spatserar över gatan för en gofika tillsammans i Grengehuset, innan hemfärd.
Torsdagscaféet erbjuder pensionärer social gemenskap och fullservice. Här får de hämtning, hjälp med varupackningen och det hela inburet när de kommer hem. Men först efter en gofika med hembakt och mycket gemytliga diskussioner.
Det hela började när Marianne Gottfridsdotter Nåhem, funderade över hur hennes mamma hade velat ha det.


– Hon hade velat handla själv, men kanske behövt hjälp med att packa och bära hem varorna, förklarar Marianne.
När Grengehusets redan 2013 hade torgservice som innebar att man erbjöd pensionärer plockahjälp och bärhjälp, såg man hur uppskattat detta var.
2016 upplevde bygden ett projekt med kommunala medel där en taxi skjutsade boende till affärerna i de olika byarna, ett populärt projekt som tyvärr tog slut i december samma år.
– Då ringde en del av de som åkt med taxin, till oss och var ledsna, för att den hjälpen hade upphört, och fick frågan om vi kunde anordna någonting, berättar Marianne.
Så från januari 2017 körde Grengehusets vänförening igång med egna transporter varje torsdag för vänföreningens medlemmar.
Något som fortfarande pågår, och nu är inne på sitt fjärde år. Chauffören Uno hämtar upp de som anmält att de vill åka in till torget för att handla, klippa sig eller bara träffas och fika.
Idag är det självspelande piano, där alla ideella krafter samverkar och får det hela att fungera.
Ensamhet bryts och gemenskap skapas.
– Vi skulle vilja utveckla det här så mycket mer, men just nu är det här vad vi orkar med, på den bemanning vi har idag.
Det viktigast i allt detta är ändå att de äldre får komma ut och får en social samvaro, menar Marianne.

Fakta om GRENGEHUSET:
Våren 2007 blev affärshuset, tidigare pappershandel, vid Grangärde torg till salu. Nybildade förening, Grengebygden ekonomisk förening, köpte fastigheten. Sedan dess har föreningen med ideella krafter kunnat erbjuder bygden service av olika slag med utgångspunkt i Grengehuset. En av aktiviteterna är torsdagscafé.

Facebook

ANNONS

ANNONS