ANNONS

Tongivande renovering av kyrkorgel

NORR AMSBERG. Nu kan skön musik åter strömma ur Amsbergs kapell. Kyrkorgeln har renoverats för 900 000 kronor.

1927 kunde orgelmusik för första gången höras i Amsbergs kapell. Sedan dess har instrumentet sakta men säkert tappat luften. Den pneumatik som förmedlat kontakten mellan tangenterna och orgelns pipor tröttades och instrumentet förmådde inte att vara lika tonsäkert som förr.
– Vintertid var orgeln inte spelbar, konstaterar Ann-Gerd Jansson, kyrkoherde emeritus.

Den pensionerade kyrkoherden kallades in för att slutföra det uppdrag som hon under sin tid som ansvarig för Stora Tuna-Torsångs pastorat påbörjat.
Pastoratets kantor, Sören Hult, fick uppdraget att utreda vilka åtgärder som skulle krävas för att kyrkobesökarna i Norr Amsberg åter skulle kunna höra orgelmusik i sitt kapell.
Prislappen sattes till strax under 900 000 kronor. Kyrkorådet gav klartecken till investeringen och länsstyrelsen hade utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv inget att anföra.
– Kostnaden ska ställas mot att helt byta ut kapellets orgel, det skulle kosta kring tre miljoner kronor, säger Ann-Gerd Jansson.

Orgelpiporna får efter ombyggnaden elektronisk hjälp. Även orgelns tangenter och dess toner är numera datorstyrda. Några av den nygamla orgelns toner förmedlas av högtalare.
– Man skulle kunna kalla det för en hybridorgel, till hälften en piporgel och den andra hälften en digital orgel, säger Anders Gustafsson-Forslin, som anlitats för se till att alla toner låter som de ska.
I söndags (10 februari) gavs en första möjlighet att lyssna på församlingens nygamla orgel.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 07 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS