ANNONS

Centerpartiet uppmärksammade på kvinnodagen, Tjejjouren Dalia för deras goda arbete. Från vänster sittande: tjejjouren Dalia:s representanter Filippa Kans, Frida Felicia Peterson och Line Olsson. Bakom ses Lena Reyier och Karin Örjes från Centerpartiet.
Foto: Veronica Rigtorp

Tjejjouren Dalia prisas

BORLÄNGE. Tjejjouren Dalia startade i oktober 2018. Dalia erbjuder stöd tjej till tjej. Något de kan få via antingen via chatt eller mail med jouren.

På kvinnodagen uppmärksammades jouren med ett bidrag från centerpartiet i Borlänge.
Nästan hälften av alla unga tjejer har varit med om att någon på nätet försökt få dem att prata om sex eller skicka bilder med sexuellt innehåll när de inte velat det.
Mest utsatta för sexualbrott är unga kvinnor på 16–24 år. År 2016 uppgav 14 procent av dem att de utsatts för sexualbrott under året.

Det är tre gånger vanligare för tjejer än killar i gymnasiet att ha erfarenhet av sexuella övergrepp från uppväxten. Mer än var femte kvinna i Sverige har någon gång under året avstått från att gå ut på kvällen på grund av oro för att bli överfallen eller hotad. Över hälften av alla tjejer mellan 16-29 år besväras av oro, ängslan eller ångest.
Statistiken talar sitt tydliga språk och slutsatsen är att det verkligen behövs någon som lyssnar, som kan ge stöd på olika sätt.

Tjejjouren Dalia är en ideell feministisk förening som är religiöst och partipolitiskt obunden och arbetar för jämställdhet i samhället genom att stärka och stötta tjejer.
Till Tjejjouren Dalia vänder sig tjejer som behöver prata, antingen via chatt eller mail.
– Dom som kontaktar oss tar upp mycket tunga ämnen som våld, psykisk ohälsa och självmordstankar, berättar Filippa Kans, från jouren.

Tjejjouren är ute och föreläser på skolor, främst högstadiet och gymnasiet, men skulle vilja komma ut ännu tidigare, helst redan på mellanstadiet med information om sex, och hur viktigt det är med samtycke oavsett vad som görs.
– Vi träffar 12-åringar som pratar om övergrepp, förtydligar Line Olsson.

Sexualundervisningen i skolan ingår i läroplanen men allt hinns inte med. Därför uppskattas Dalia:s föreläsningar om hur tjejerna till exempel kan hantera utpressning på nätet. Utpressning som kanske börjat med bilder som skickats mellan ett par, när sedan relationen är slut används bilder i utpressningssyfte.

Att Dalia behövs visar med all tydligt de 70 chattsamtal som inkommit under de två första månaderna som jouren funnits. Hos Dalia får de som hör av sig, berätta sin historia utan att bli dömda, vilket gör att tjejen kanske senare söker kurator eller annan hjälp. Om det behövs hänvisar också Daila tjejer vidare till andra instanser, med deras samtycke.
– De gör ett otroligt bra arbete, säger Lena Reyier, kretsordförande i Centerpartiet Borlänge. Det är en organisation med unga tjejer som vill och orkar bry sig, som tar ansvar och faktiskt kan förändra liv.
– Det är anledningen till att vi Centerpartiet vill uppmärksamma dem med ett bidrag på Internationella Kvinnodagen, säger Karin Örjes.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 12 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS