Se till att stänga av golvvärmen till exempel på nätterna.
Foto: Dreamstime

Tips för lägre energiförbrukning

DALARNA. Genom att se över din energiförbrukning och använda energin smartare kan du sänka dina energikostnader. Det är dessutom brist på el i Europa så genom att sänka din förbrukning gör du en samhällsinsats och sparar samtidigt på miljön.

Elpriset har stigit och det märks minst sagt i våra plånböcker. Men det finns saker som du kan göra, enkla förändringar som sänker dina energikostnader.
Här har du tio tips på vad du kan göra.

Sänk temperaturen
Enligt Energimyndigheten går cirka 80 procent av hushållets totala elförbrukning till uppvärmning för ett hus. Genom att sänka en grad minskas energianvändningen med fem procent.
Sänk din vattenförbrukning
Duscha inte längre än du behöver, stäng av vattnet när du inte använder det och investera i ett snålspolande duschmunstycke som drar mindre vatten.
Stäng av golvvärmen när du kan
Se till att stänga av golvvärmen när den inte behövs, som till exempel på nätterna när du sover, är på jobbet eller under varma sommardagar.
Använd diskmaskinen rätt
Undvik att köra halvfulla maskiner och använd energisparprogrammet. Du behöver inte skölja disken, det räcker med att ta bort matresterna.

Kör inte halvfulla tvättmaskiner. Foto: Dreamstime

Tänk på hur du tvättar
Kör inte halvfulla maskiner, använd sparprogrammen och kör bara på 60 grader när det är nödvändigt. Lufttorka din tvätt om du kan, annars är torktumlare ett bättre alternativ än torkskåp.
Ha koll på temperaturen på kyl och frys
Se över så att det är rätt temperatur på din kyl och frys. För varje grad du sänker ökar energiförbrukningen. +5 grader i
kylskåpet och -18 grader i frysen är en perfekt temperatur.
Frosta av frysen
Frosta av frysen nån gång per år så drar den mindre energi. Även frostfria frysar kan behöva frostas av ibland.
Stäng av standby-läget
Stäng av apparaterna helt när du inte använder dem och dra ur laddare när de inte används.
Byt ut glödlamporna till LED-lampor
Har du inte vid det här laget bytt dina glödlampor till LED-lampor så är det dags att göra det. Du kan spara upp till 80 % genom att byta ut glödlamporna till LED-lampor. På konsumentverkets sida kan du räkna ut hur mycket du kan spara på att byta ut dina lampor.
Se över ditt uppvärmningssystem
Använd inte el för att värma ditt hus det finns bättre alternativ, som till exempel fjärrvärme, bergvärme eller luftvärmepump.
Hos kommunen kan du få hjälp med energi- och klimatrådgivning för att se vilken uppvärmning som passar ditt hus. Den som är intresserad av att få hjälp av sin kommunala energi- och klimatrådgivning kan antingen ringa sin kommuns växel eller söka upp kontaktuppgifterna på Energimyndighetens webbplats. Tjänsten är kostnadsfri.

Källa: www.borlange-energi.se

Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!