Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Bok. Författare. Avesta
Thomas Herrgård har skrivit många teaterpjäser för Bergslagsteatern och började att skriva böcker i början av 2000-talet.
Foto: Pressbild

Thomas släpper en ny bok

AVESTA. Avestabon Thomas Herrgård har nyligen släppt en bok som kallas ”Odjuret”. Den utspelar sig främst i Frankrike, men även i Ryssland och är, enligt författaren, ”en gotisk odyssé som söker undersöka människans drivkrafter”.

Thomas Herrgård har under större delen av sitt yrkesliv arbetat som högstadielärare på Åvestadalskolan där han undervisar i svenska och samhällsorienterande ämnen (SO-ämnen).
Han har även varit aktiv i Bergslagsteatern, till vilken han bland annat skrivit och regisserat flera föreställningar.
Hans nya bok Odjuret är utgiven av Lava förlag och finns att köpa på bokhandeln i Avesta och även på exempelvis Adlibris.
Boken handlar om ”kärlekens helande kraft och ondskans mekanismer”.
– Det är frågor man alltid får när man pratar om krig; hur kan man utföra onda handlingar på människor? Det är en befogad fråga och det är det som jag har vridit och vänt på i den här berättelsen.

Thomas Herrgård säger att boken har tagit lång tid att skriva och att den är berättad i ”flera lager” där en berättare berättar om en berättelse.
– Det är både nutidshistoria och äldre historia. En nutidsperson hittar dokument och genom dem öppnar sig en ny historia som utspelar sig under Napoleonkriget och Napoleons förlust och fältslag i Moskva. Den beskriver de hemskheter som kriget förde med sig.
Idén till boken har Thomas Herrgård haft länge, men det var under en skrivarkurs för ett par år sedan som den började ta form.
– Jag hade en idé om en form av odyssé, likt Homeros Odeysséen, fast i modern tappning.

Varför ville du skriva en bok?
– Jag tycker det är roligt att berätta. Det är berättandet som driver mig. Det roar mig att sätta mig in i andra världar. Det är ett sätt att fly från verkligheten samtidigt som det är motiverande att utveckla sina berättarsidor.

Bok. Författare. Avesta
“Odjuret” väver samman dåtid och nutid. Foto: Pressbild

Har nyligen läst en fransk bok
Namn: Thomas Herrgård.
Bor: I Avesta.
Ålder: 57 år.
På nattduksbordet: Just nu ingenting. Senast läste jag en fransk bok som heter Presidentens hatt.
Senast sedda film: Någon actionfilm på tv.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!