ANNONS

Bergbanan på Lugnet har stannat vid flertalet tillfällen, och efter farkostens senaste haveri väljer nu Lufab att göra en grundlig utredning. “Vi hoppas kunna köra i gång den snart igen för att de aktiva på Lugnet och intresset i stort inte ska bli lidande”, poängterar Kristin Forsberg, kommunikationschef.
Foto: Sonny Jonasson

Teknikstrul har sinkat Lugnets bergbana

FALUN Bergbanan på Lugnet är tagen ur bruk. Efter flera tekniska tillbud går man nu från topp till botten med problemen. – Ingen mår sämre än vi av det här, säger Lufab:s Kristin Forsberg.

Bergbanan på Lugnet uppfördes lagom till Skid-VM i Falun 2015.
Nu står den sedan en tid tillbaka ånyo still, till följd av ännu ett tekniskt haveri.
Lugnet i Falun AB – Lufab – har beslutat sig för att en gång för alla reda ut rasslet med den annars mycket populära farkosten.
– Bergbanan är reklamerad, och just nu pågår en juridisk process mellan företagen som var delaktiga i bygget av banan, berättar Kristin Forsberg, kommunikation- och marknadschef för Lufab.
– Vad exakt det är som gör att den stannar gång på gång är ännu inte fastställt, det är en ganska komplex konstruktion, och vi ger den juridiska processen den tid som krävs. Ingen mår sämre än vi av det här, och vi ska göra allt i vår makt för att få tillbaka bergbanan i drift så fort det går.

Utredningen av färdmedlet uppges bli omfattande, för att man framöver förhoppningsvis kan undvika återkommande problematik.
– Det har inte varit några säkerhetsrisker inblandade på grund av driftstörningarna, men i och med att den ska vara i gång obemannad och under lång tid vill vi tänka långsiktigt i det här och verkligen säkerställa bergbanans funktionsduglighet, säger Kristin Forsberg.
Vidare betonas att man som stor aktör på Lugnet har som yttersta intresse att inte cyklister, skidmuseet, turister och utövare av andra aktiviteter i anslutning till Faluns anrika anläggning ska bli begränsade.
– Vi har därför från och med den 15 maj ett ersättningsfordon i gång, i form av en fyrhjuling som utrustats med ett specialflak.
– På så vis kan vi i väntan på bergbanan ändå skjutsa folk från bergets fot till topp, förklarar Kristin.

Ekipaget kommer att vara i service kvällstid på vardagar, hela dagen under helger och därtill vara extra bemannad vid publikstarka evenemang som exempelvis cykelfesten Lugnet XCO som tilldrar sig helgen den 1 juni.
– Berörda parter kommer att göra en grundlig undersökning av bergbanan. Vi jobbar på det hela, och hoppas kunna köra i gång den snart igen för att de aktiva på Lugnet och intresset i stort inte ska bli lidande, poängterar Kristin Forsberg.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 22 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS