Tandläkare Hans-Christian förälskade sig i Hedemora

HEDEMORA Tandläkare Hans-Christian Weinhold är Edgar Rasch Praktikertjänst efterträdare. Valet föll på Hedemora efter att Hans-Christian besökt Skördefesten och blev förälskad i bygden.

I Sverige finns runt 900 tandläkarkliniker som är anslutna till Praktikertjänst och drivs kooperativt.
Praktikertjänst föreslog olika kliniker som Hans-Christian kunde få ta över och han nobbade Visby, Mora, Björbo och flera platser i Stockholm för kliniken i Hedemora. Han är uppvuxen i Schleswig-Holstein i norra Hamburg där 10 000 invånare bor. Efter utbildningen i Tyskland har han jobbat i Norges glesbygd.
– Jag trivdes väldigt bra i naturen där, både med snö och på sommaren. Närheten till naturen är viktig för mig och nu jag ska prova att leva ett liv utan bil, säger Hans-Christian men tillägger att han inte vet om han kommer lyckas med det.
Hans-Christian blev förtjust i Hedemora när han besökte Skördefesten denna höst och efter besöket bestämde han sig för att flytta till Hedemora. Hans-Christian är ”näst intill vegan” och säger att han bryr sig om ”planetens hälsa”.
– Det finns så mycket här som jag älskar. Lokalt producerad mat är något jag brinner för.

Hans-Christian Weinhold kommer från Schleswig-Holstein i Tyskland och har jobbat i Norge samt flertalet andra länder under sin karriär. Nu har han flyttat till Hedemora. Foto: Sara Flodin

Hans-Christian tycker att det är hemtrevligt i små städer där ett mindre antal innevånare bor.
Kommunikationen till Stockholm och andra delar av landet var också avgörande när Hans-Christian gjorde sitt val.
– Jag kan faktiskt åka till Stockholm och gå på operan, om jag vill göra det en kväll, påtalar han och lägger till att kultur är ett stort intresse.
Hans-Christian har även arbetat med att utbilda andra tandläkare då han var anställd på en fabrik i Liechtenstein som producerade material till tandvården.
– De producerar förbrukningsmaterial, keramik och brännugnar. Det var 900 anställda och jag var en av tio tandläkare.
Innan flytten till Hedemora arbetade han som nordisk chef för samma bolag.
– Jag har jobbat mycket med fastsittande tandersättning som kronor och broar.
Hans-Christian har arbetat på Hedemorakliniken sedan den 1 november. Den 1 mars går Edgar i pension och Hans-Christian tar över verksamheten helt och hållet. Tandhygienisten och tandsköterskan, som arbetar på kliniken, fortsätter sina tjänster.
Hans-Christian såg att det fanns en stor potential i kliniken. Nu har han påbörjat arbetet med att uppdatera teknik och materiel som möjliggör moderna behandlingstekniker, vilka han är van att arbeta med. Drygt 500 000 ska investeras i kliniken.
– Till exempel en intra-oral scanner. I stället för att göra avtryck med en massa tar en kamera digitala bilder. Då slipper jag sända avgjutningen på posten, vilket tar sju till tio dagar. De digitala bilderna sänds till tandteknikern på några minuter, förklarar Hans-Christian.
En annan förändring som ska göras är att kliniken kommer att börja använda sig av ett bokningssystem online.
– Då kan patienterna byta tider utan att ringa in, avslutar Hans-Christian.

 

Facebook

Populärt på webben