Uteserveringar, snö, gatupratare och buskage. Det är mycket som som kan ställa till det för synskadade på promenad. Nu kräver Bengt Bäcke att Borlänge kommun ska ta ansvar för skötsel och att de regler som finns efterlevs.
Foto: Karin Diffner

Synskadade Bengt: “Jag vill inte vara någon testpilot”

BORLÄNGE. Borlänge kommun är för dålig på att se till att staden är tillgänglig för personer med funktionsnedsättning. Det menar Bengt Bäcke i det kommunala funktionshinderrådet. – Jag vill inte vara testpilot för hur det fungerar, säger han.

Bengt Bäcke är nybliven ordförande i Synskadades Riksförbunds, SRF:s, Borlängeavdelning samt ledamot i det kommunala funktionshinderrådet, KFR.
Han anser att Borlänge kommun är dålig på att kontrollera att riktlinjerna för hur stan ska vara tillgänglig för synskadade följs.
– Det har till exempel hänt att jag gått rakt in i en uteservering, säger han.
Att ta sig runt i stan som synskadad är vare sig lätt under sommar- eller vintertid. Problem som Bengt Bäcke och andra synskadade möter är till exempel risken att snubbla över sådant som gatupratare, buskage och marschaller.
– En marschall kan sprätta ut paraffin om man går på den och om hunden viftar på svansen kan den fatta eld, säger han.

Vintertid är det även problem med snö och is på trottoarer samt på gång- och cykelvägar. Särskilt besvärligt är det för Bengt Bäcke och hans ledarhund vid övergångsställen där de behöver komma i kontakt med pollare (korta stolpar) och stolpar med ticksignal.
– Hunden behöver markera en stolpe, men om det är mycket snö runt stolpen kommer han inte fram och kanske drar upp mig i en snödriva i stället.

Runt en del stolpar i kommunen ser det ut så här, vilket kan försvåra för synskadade och deras ledarhundar.

Som talesperson för SRF är Bengt Bäcke kritisk till att de regler som finns inte kontrolleras tillräckligt bra av kommunen.
“Vi anser att det inte är rätt av kommunen att sätta upp riktlinjer/föreskrifter för att sedan, när de inte efterlevs, lägga ansvaret på polis eller kommuninvånare”, framhåller han i en skrivelse till kommunen.
Bäcke menar att han själv och andra synskadade blir de som får “testa” hur reglerna sköts och riskerar då att skada sig genom att snubbla eller få hängande grenar i ögonen när de rör sig i det offentliga.
– Jag vill inte vara någon testpilot och det tror jag inte andra synskadade vill vara heller, säger han.

Vid gångbron på väg mot Galaxen behövs ett övergångsställe sedan länge. Det menar SRF som nu begär att kommunen ser över passagen.

Inför årets sommarsäsong hoppas han att krogarna får en tydlig checklista för vad som gäller för serveringar utomhus. Dessutom bör politikerna tänka till om de säger ja till serveringar på Sveatorget.
– Jag gillar uteserveringar, men om man ger tillstånd till en servering över de ledstråk som finns för synskadade och rullstolsburna på torget så måste man ju dra om ledstråken, betonar han.
Bengt Bäcke har tidigare varit fritidspolitiker i samhällsbyggnadsnämnden men tycker inte att han fått gehör för tillgänglighetsfrågorna där. Han har en förhoppning om att det ska bli bättre med nya styret i Borlänge och att han ska kunna påverka mer som ledamot i KFR.
– Jag tänker ge järnet där, säger han.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS