Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Alvar Myhlback är utsedd till årets Bjursing. 17-åringen har tagit skidvärlden med storm och spås av initierade krafter en lysande framtid.
Foto: Sonny Jonasson

Superlöftet Myhlback hyllas av hembygden

BJURSÅS. Årets Bjursing heter Alvar Myhlback. Den lokalt förankrade och prestigefyllda titeln bärs som ett bevis på framstående insatser i skidspåren. En blott 17-årig supertalang gläds åt utmärkelsen. – Bjurs är min hemmaplan och det här känns väldigt betydelsefullt, säger Alvar.

Sedan 1989 utses årligen en lokalt anknuten person eller organisation till årets Bjursing.
Jury utgörs av styrelsen i Bjursås Sparkbank. Som grundläggande bedömningskriterier står att pristagaren ska ha svarat för synnerligen betydelsefulla insatser för Bjursås med omnejd. Insatser som bidrar till den positiva bilden av Bjursåsbygden.
Kriterier som på konditions- och viljestarka manér uppfylls av Alvar Myhlback.

Längdskidåkaren har trots sin ringa ålder redan ett SM-silver och knep nyligen även segern i statustunga Alliansloppet på rullskidor.
Lägg därtill en åttondeplacering i förra vinterns Vasalopp – där han utgjorde yngste tävlande någonsin – och en helhet där många tillskriver Myhlback stjärnpotential på den internationella skidscenen.
– Det har gått väldigt bra, instämmer en påfallande jordnära 17-åring.
– Det här är min bästa sommar träningsmässigt och jag har presterat personbästa i alla tester. Det känns riktigt bra inför den här säsongen, utvecklar han.

Inför nämnda säsong får han nu ytterligare en positiv puff på spandexaxeln.
Detta då han alltså föräras titeln som årets Bjursing.
Vid en ceremoni på bankens kontor i bygdens centrum tilldelas han blommor, choklad och en värdecheck om 10 000 kronor.
Dessutom får han via banken rikta en lika stor summa till välgörande ändamål. Här har Myhlbacks val fallit på Sockertoppen IF vars fokus vilar på idrottsaktiviteter för barn och unga med diabetes.
– Alvar är en av de allra yngsta hittills som fått denna utmärkelse, berättar styrelseordföranden Gunnar Eriksson om prisets 35:e upplaga.
Han fortsätter:
– Det är nästintill rekord på röstfronten, väldigt många har röstat på Alvar som värdig denna titel, vilket underlättade beslutsprocessen.

“Allt började i spåren och skogarna här runt knuten”, reflekterar jättetalangen Myhlback. Foto: Sonny Jonasson

Myhlback, nu tillbaka i Bjursås IK, uppvaktas också för sin tid och fina prestationer i Sågmyra SK. Sistnämndas ordförande Mats Hellberg tillskriver den unge skidlöparen idel goda egenskaper.
– En närmast unik talang, framhåller Hellberg.

I ett snack på tu man hand vidgar Alvar vyerna kring en ung skidkarriär kantad av utropstecken.
– Jag bor i Bjursås men det blir ju en hel del resande som skidåkare. Har dock varit här hemma mycket under sommaren, vilket känns skönt.
– Allt började ju i spåren och skogarna alldeles här runt knuten, säger han och kastar en blick genom fönstret på bankens högkvarter.

Blott 17 år gammal har han bland annat hunnit bli bekant med norske längdåkarlegenden Petter Northug, och har av denne beskrivits i termer präglade av superlativ.
Det har bokstavligt talat tagit fart ordentligt för Alvar. Noterbart är också att pappa heter Petter Myhlback och är landslagets tidigare vallachef samt en på sin tid duktig sprintåkare.
Familjen har en framskjuten roll när Alvar nu blickar mot en ny säsong med nya upplevelser i sikte.
– Pappa och mamma är jätteviktiga, de hjälper till otroligt mycket.
När han växlar upp nära den yttersta världseliten finns även manager och samarbetsaktörer med i bilden.
Kort efter uppvaktningen på hemmaplan styr han kosan mot Torsby.
Där väntar partnerträff med sponsorer samt åkning i testlabb och platsens omtalade skidtunnel.

För Alvar Myhlback hägrar gott om välkomna utmaningar och skidglädje på en närliggande horisont.
Han eftersträvar fortsatt hög träningsnivå, ser fram emot snöpremiär och inte minst en sporrande kamp med blågula förtecken.
– Jag vill gärna köra världscupen, och inför första uttagningen är lägret i Gällivare viktigt. Dessa läger är vartannat år i Gällivare respektive Bruksvallarna, berättar Alvar.
– Vill fortsätta göra framsteg och ta mig till VM nästa säsong, avrundar årets Bjursing tillika ett av landets främsta skidlöften.

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,313247" floating="3" ap mute pl=988 nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!