ANNONS

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist, författare och disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet samt grundare av Kostfonden.
Foto: Mia Carlsson

Studien kan bidra till ändrade kostråd

SVERIGE. Den största studien någonsin av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes är på gång. Ett första steg som på sikt kanske kan ligga till grund för ändring av kostråden vid typ 2-diabetes.

I förra veckan berättade vi om Doris Lindström i Krylbo som drabbades av diabetes typ 2 och som valde att lägga om kosten till strikt lågkolhydratkost i kombination med periodisk fasta istället för att följa de nuvarande kostråden med tallriksmodellen samt ett par mellanmål om dagen. Inom en månad så hade hennes blodsocker sjunkit ner till normala nivåer igen och hon är nu fri från insulin och andra mediciner.

LCHF-rörelsen i Sverige har i många år förespråkat lågkolhydratkost för typ 2-diabetiker och de har också efterlyst att det borde göras mer större omfattande studier kring just detta.
Och enligt Kostfonden så är nu en studie på gång.
– Vi anser att det är nödvändigt att en sådan här studie genomförs. Vid den senaste statliga genomgången av kostrekommendationer till personer med typ 2-diabetes kom man fram till att de vilar på en bräcklig vetenskaplig grund. Det är en stor brist att man idag är osäker på vilka kostråd som effektivast motverkar typ 2-diabetes, säger Ann Fernholm. grundare av Kostfonden.

För att ett kostråd ska kunna rekommenderas allmänt behövs dock flera stora studier där de långsiktiga effekterna och risken för biverkningar utvärderas. Därför gav Kostfonden i början av året 100 000 kronor till Simon Dankel, forskare vid Institutionen för klinisk forskning vid Universitetet i Bergen, för att leda planeringen av en internationell studie på området. Gruppen som tidigare bestod av forskare från Norge, Danmark och Sverige har nu också utökats med Michael Lean, nutritionsforskare vid Universitetet i Glasgow, och Christina Holzapfel, nutritionsforskare vid Tekniska universitetet i München. Nästa steg är att skriva klart en ansökan för projektet och under 2019 söka anslag för studien från olika forskningsfinansiärer i de respektive länderna.

Kostfonden kommer såklart också att samla in pengar till studien och de bedömer att chanserna nu är goda för att studien blir av.
– Bekräftar denna större studie de resultat man har fått i mindre pilotstudier, att en strikt lågkolhydratkost är en effektiv behandling av typ 2-diabetes, så kan studien bidra till att ändra kostråden till personer med typ 2-diabetes över hela världen, säger Ann Fernholm.

Läs även: Fri från diabetes med ändrad kost

Publicerad i Annonsbladet vecka 03 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS