ANNONS

Viktor Johansson, Jesper Sparf och Matilda Gillsberg i UF-företaget Dalaglas, som också stöttar ideella “Aldrig ensam”.
Foto: Sonny Jonasson

Studenter styr mot framtiden: “Lär sig värdet av att ta ansvar”

FALUN Ovärderliga lärdomar inför nästa kliv i unga liv. Företagaranda förenas med förståelse för dem som har det tungt.

En trio studenter etsar en helhet med tonvikt på både elegans och empati.
– Man lär sig värdet av att ta ansvar, konstaterar Jesper Sparf i UF-företaget Dalaglas som valt att stötta suicidpreventiva “Aldrig ensam”.

I samspel med Viktor Johansson och Matilda Gillsberg kickstartade han i augusti tillika höstterminens inledningsskede åtagandet inom Ung Företagsamhet.
Att det blev glas med gravyr under rubriken Dalaglas förklaras av skäl kopplade till såväl kreativ ansats som marknadsprofil.
– Vi vill ha en bred framtoning som inte är för hårt nischad, till oss kan man komma med egna önskemål, berättar Jesper.

Önskemål som leder fram till att kunden blir ägare till glas i stilig design, utformning och med gravyr där alternativen för utseende och storlek är flera.
Efter att kund beslutat motiv för gravyr ombesörjs detta skede av den i Utendal stationerade firman Alltiplast.
– Hela processen i att sköta ett företag utifrån egna idéer och arbete gör sannolikt också att vi längre fram i yrkeslivet är mer insatta i vad som gäller, redogör Viktor Johansson.
– Att man kan undvika vissa småfel och nybörjarfällor.
Kollegorna nickar instämmande och Jesper tillägger:
– En viktig erfarenhet är att man lär sig värdet av att ta ansvar och stå på egna ben.

Vad som även definierar UF-trions genuina gärning är viljan att tillföra något i stöd för dem som mår mindre bra.
Matilda Gillsberg:
– Vi bestämde tidigt att skänka en del av våra intäkter till den ideella organisationen “Aldrig ensam”.
– Vi har alla tre en vän eller familjemedlem som lidit av psykisk ohälsa, och därför känns det viktigt för oss att göra vårt lilla i sammanhanget, utvecklar hon.

Som elever på Kristinegymnasiets hotell- och turismprogram har de nu bekantat sig med metoden fjärrundervisning, och de äger intryck i hur en pandemi kan påverka skolan.
Jesper Sparf återger delar av en skolmiljö som anpassats till en tiltad värld.
– Generellt i samhället ser man ju en ökande depp, och i det stora hela precis som i skolan tror jag det är viktigt att man vågar prata om det som inte känns bra.
Han utvecklar och får medhåll från Matilda och Viktor.
– I skolmiljön märker man hittills av det litegrann, men kanske inte överdrivet mycket.

Trion – hemmahörande i Borlänge, Gagnet och Sifferbo – inflikar också aspekter som berör lärares situation i tider som dessa.
– Vissa lärare kan nog ha den här lite mer gammaldags inställningen att problem hanteras bäst genom att man ruskar det av sig och går vidare, i stället för att som sagt prata om svårigheter som uppstår.
– Men vi upplever att det överlag funkar ganska bra på Kristine, säger trion.

Och landar i en aningen besk betraktelse som rör en länge efterlängtad händelse i början av juni.
En händelse som likt 2020 enligt rådande beslut sannolikt inte blir av i traditionell form.
– Ja, vi tar ju studenten alla tre, och det är klart att det är lite trist att inte få hela upplevelsen med lastbilsflak och allt som brukar höra till, bekräftar Jesper Sparf.
Ett världsomspännande virus har dock inte förmått lägga sordin på framtidsplaner för Dalaglas UF:s målmedvetna trojka – där Jesper axlar rollen som vd och ekonomiroder, Matilda inriktar sig på marknad och Viktor fokuserar på inköp och produktion.

Att pandemin tills vidare riggat om spelreglerna för hotell- och turismbranschen är ett faktum som dock delvis färgar färdriktningen för stundande äventyr.
– När vi sökte till gymnasiet fanns det hur mycket jobb som helst i branschen, men det har ju minst sagt förändrats, säger Matilda med ett lakoniskt skratt.
– Jag ska dock vidareutbilda mig inom det här gebitet och fortsätta framåt.
För Viktor Johansson väntar en satsning som yrkeschaufför och Jesper Sparf siktar mot uppdrag som ambulanssjukvårdare.
Men först vilar fokus på ytterligare några intensiva månaders UF-företagande där glasklara motiv går hand i hand med hopp om livet.

Facebook

ANNONS

ANNONS