Det bjöds på tacopaj på mjölmaskfärs och skagenknyte på drönarlarv på konferensen i Borlänge.
Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

Stort intresse för insekter som framtidens mat och foder

BORLÄNGE. Insekter som framtidens mat och foder lockade nyligen forskare och företag från flera länder till Dalarna Science park. Det handlade om insekter som kan bryta ner plast, föda fiskar och kycklingar eller piffas upp med tacokrydda för att bidra till svenskarnas fredagsmys.

Eventkocken Ola Albrektsson bidrog med det för utomstående mest spektakulära under konferensen: Tacopaj på mjölmaskfärs och skagenknyte på drönarlarv.
– Det testades glatt av deltagarna, berättar David Levrén, projektledare för livsmedelsutveckling på Dalarnas Science park.
Åt du själv?
– Ja. Det smakade bra. Ola gör mat som vi känner igen fast med insekter som råvara. Jag tror att det är vad som krävs för att man ska bli intresserad av att prova.

Johanna Wiklund från Härnösands kommun var en av de konferensdeltagare som testade mat gjord på insekter. Foto: Ulrika Lundholm Ericsson

Hur lång tid tror du det tar innan svenskarna äter insekter?
– Det är väldigt svårt att sia om. Steget till att insekter blir vardagsmat är långt, men vissa produkter kan finnas på marknaden om fem-tio år.
Vilka då?
– Till exempel näringsdrycker eftersom insektsprotein har en väldigt bra sammansättning av aminosyror. I Danmark och Finland går det redan att köpa produkter som är gjorda på insektsprotein, säger han.

Men tidigare och mer troligt i Sverige är att insekter kommer att användas som foder till framför allt fisk och kyckling.
– I stället för fiskmjöl och soja som odlas väldigt långt bort kan man använda insektsprotein till foder och få ett helt cirkulärt system.
I Sverige finns hittills fyra insektsföretag varav det ena, Tebrito, ligger i Orsa. Där har gjorts försök med att föda upp mjölmaskar på olika restprodukter från bagerier och bryggerier i Dalarna.
På sikt kan det leda till att länet blir mer självförsörjande på foder. David Levrén ger ett exempel:
– Älvdalslax har deltagit i ett pilotprojekt där man fött upp “grön” regnbågslax på foder som helt är producerat i Dalarna.

David Levrén konstaterar att en ny bransch håller på att växa fram. “Den kräver nära samarbete mellan företag och forskning”, säger han.

Men än så länge är konkurrensen med billigare foderproducenter utomlands alltför stor.
– Därför är det så viktigt att vi hittar nya lösningar och att flera olika företag kan samarbeta så att vi kan öka produktionen av insekter och få lönsamhet i det.
David Levrén är mycket nöjd med konferensen i Borlänge som var en del av projektet Klimatsmart proteinproduktion. Det var den första i Sverige som handlade om insekter som mat eller foder.
– Ett viktigt steg för att hitta lösningar till det hållbara samhället, konstaterar han.
Konferensen lockade ett 50-tal forskare, företag och intressenter från Sverige, Norge, Danmark och Österrike.

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS