Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Loppis. Loppmarknad. sommar. semester
Madeleine Larsson fyller på lagret i vintageladan varje vecka och vet aldrig vad som är på väg in. “Det är det som är så kul och eftersom det inte finns några skyltfönster måste kunderna gå in och kolla”, säger hon.
Foto: Sara Flodin

Stort intresse för Fröken Larssons begagnade prylar

LUDVIKA. I en charmig lada från 1700-talet, granne till Ludvika Herrgård, driver Fröken Larsson loppisförsäljning. Fröken Larsson, som heter Madeleine Larsson, säger att folk har ett stort intresse av att köpa begagnat. – Det har blivit trendigt, folk har blivit mer miljömedvetna och väljer medvetet andra hand.

Efter att ha varit på platsen sedan mitten av förra året har Madeleine märkt att Hammarbacken är ett populärt område bland turister.
– Det är ju så vackert här, påtalar hon.
På loppisen säljs antika prylar, möbler och kläder. Madeleine tycker att inställningen mot att köpa begagnat har förändrats:
– Stämpeln av tabu är borta. Nu är det något fint, bra och hållbart, påtalar hon och framhåller ytterligare en fördel:
– Är det bra kvalité, som det oftast är på gamla grejer, håller prylarna länge. När något har använts av andra ser man vad det är för kvalité. När det hållit under lång tid håller det minst lika lång tid till.

Loppis. Loppmarknad. sommar. semester
Fröken Larsson säljer både vintage, antikt och lite annat på som loppmarknad. Foto: Sara Flodin

Madeleine köper ibland in utvalda dödsbon, men uppskattar när någon kommer till ladan för att erbjuda henne att köpa prylar, men har en princip:
– Jag köper aldrig in något som är nytt.
Utöver loppisen arrangerar Madeleine bakluckeloppis varje lördag fram till 26 oktober och den som vill sälja på bakluckeloppisen behöver inte förboka sin plats, utan kan bara dyka upp. Minsta platsen för försäljarna är tre gånger fem meter, vilket kostar 200 kronor att hyra.
– Om man vill boka extra plats är det 50 kronor per meter.

Loppis. Loppmarknad. sommar. semester
Upsala-Ekebys servis Kosmos har blivit en storsäljare. Foto: Sara Flodin
Loppis. Loppmarknad. sommar. semester
I folkmun kallas byggnaden för “Akvariet” sedan tidigare verksamhet, men Fröken Larsson kallar den för vintageladan. Någon riktig adress har inte byggnaden då Grangärdevägen 1 leder besökaren till herrgården intill. Foto: Sara Flodin

På lördagarna och tredje torsdagen i månaden, när Åkdon & termos arrangeras på Skuthamn, har Fröken Larsson sin kaffebod öppen. Där säljer hon korv, kaffe, fika och lite godis. Under sommarperioden utökas kaffehusets öppettider med fokus på tis- och torsdagar.
Madeleine berättar att hon har bra koll på sakers värde och får ofta uppdrag att värdera andras föremål.
Går det då att pruta?
– Den som prutar ska vara medveten om att det är min lön de prutar på, upplyser Madeleine.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!