ANNONS

“Vi har en bra mix av unga lirare och lite äldre rävar. Och när hela laget spelar en så här fantastiskt innebandy är vi otroligt starka”, konstaterar IBF-stjärnan Rasmus Enström efter klubbens sjätte SM-guld, och som på bilden firar sitt läckra 5-2-mål.
Foto: Svensk Innebandy

Storspelande IBF Falun säkrade mästartiteln

FALUN. IBF Faluns mäktiga finalprestation säkrade sjätte SM-guldet. En kollektiv kanonmatch som satte kalaskulör på kulmen av covidkaos och en märklig säsong. Till sist segrade innebandyn. Och de som förmår spela den bäst. – En magisk dag där hela laget lirar en fantastisk innebandy, konstaterar rutinerade IBF-profilen och målskytten Rasmus Enström.

Falun tog ledningen, men i första periodvilan visade protokollet ändock 2-1 i antagonisterna Storvretas favör efter mål av Albin Sjögren och Filip Eriksson.
Alexander Galante Carlström, som snärtade in IBF:s ledningsboll, blir också den som fem minuter in i mittenperioden sätter dit kvitteringen.
Och känslan av händelserna på Gavlehovshallens klarblå golv tecknade sig ofta i rosasvart fördel.

Hade man rentav “bestämt” sig för att SM-guldet skulle med hem till Falun?
En metodik som bekräftas av rutinerade världsstjärnan tillika omskolade backvapnet Rasmus Enström.
– Ja, vi är redan från start otroligt fokuserade och verkligen påkopplade.
– Det känns hela tiden som att vi ska ta det, bara vi fortsätter spela vårt spel. Och många av våra spelare passar lägligt nog på att lira sin allra bästa innebandy, hyllar Enström den kollektiva krutdurk som briserar rakt i nyllet på rivalen Storvreta vid ytterligare två tillfällen i den andra perioden.
Johan Samuelsson och Victor Wettergren är IBF-spelarna som säkrar 3-2 och 4-2, och när Falun även sätter 5-2 efter halva avslutningsperioden står Enström själv för manus och regi.
Via ett reptilsnabbt trollerinummer och en framryckning mot Storvretas försvarsbox avfyrar han mitt i steget en lika lömsk som listigt placerad missil som lurar Viktor Klintsten i motståndarmålet.

Ett inte helt givet scenario under veckan som föregått SM-finalen.
Rasmus är en av de IBF-anslutna som smittats av covid-19 under slutspelet, och förberedelserna inför finalen har präglats av försiktighet och tänk där hälsan går först.
– Lite orolig var man. Man vet ju inte hur kroppen svarar på träning efter en sådan infektion.
– Jag inledde med promenader och tog det lite varligt och ökade sedan försiktigt på träningen stegvis, återberättar han en annorlunda uppladdning.

Som utgör kulmen på en i många avseenden annorlunda säsong.
Att kröna en höst, vinter och vår med en viljans seger via världsklassinnebandy sätter ett tungt utropstecken intill IBF-emblemet.
Det purfärska SM-guldet har också symbolstarkt värde som markör över en era där Thomas Brottman och IBF Falun kilat stadigt i SSL under många år.
– Har ju hängt ihop med honom i typ tio år nu, konstaterar Rasmus Enström kring en innebandyallians som inte sällan renderat Falun positionen som världens bästa innebandylag.
Han utvecklar:
– Det känns suveränt att vi gör en så här grym final och att han får avsluta med ett guld. För flera av oss väntar förhoppningsvis fler kommande landslagsuppdrag, så då fortsätter vi innebandyresan med “Brolle” där.

För att återgå till SM-finalen – Storvreta reducerar fem minuter från slutet genom Mattias Samuelsson, men lyckas inte frammana någon på allvar hotande anstormning.
Lägg därtill en keeper i Emil Lilja som storspelar i sin första match i slutspelet, och IBF-triumfen är ett faktum.
Faluns segersiffror skrivs till 5-3.
Guld nummer sex är säkrat, och när spelarbussen senare på kvällen i sakta gemak rullar in vid Guide arena överraskar ett mindre men högljutt uppbåd av nära och kära samt klubbmedarbetare.
Hyllningar, kramkalas och pokalviftande präglar också resten av en segeryr afton.

Dagen därpå borstar Enström och kompani mångruset ur ögonvrån för att begå teamtradition.
– Vi samlas på en pub och ser finalen tillsammans, och det är kul att återuppleva en match av det här slaget, flinar Enström som dagen till ära dock väljer läskeblask i glaset.
Familjelivet står också i självklart fokus, och med glatt kvittrande knoddar i bakgrunden konstaterar 31-åringen att det ska bli angenämt att hämta andan efter en intensiv säsong och guldgalej.
Han strör åter beröm över den laginsats som nu klätts i ädlast möjliga valör.
– Vi har en bra mix av unga lirare och lite äldre rävar. Och när hela laget spelar en så här fantastiskt innebandy är vi otroligt starka. En magisk dag, sammanfattar han guldglädjen som sätter läcker patina på IBF-truppens samlade kapacitet.
– Nu ska det bli skönt att landa lite, och om några veckor är det dags för landslagsläger, avrundar Rasmus Enström.

Guldjubel för IBF Falun efter finalvinsten mot Storvreta. Foto: Svensk Innebandy (samtliga bilder)

Facebook

ANNONS

ANNONS