ANNONS

Per Lodén ser ljust på framtiden. “Det känns som om vi har några riktigt bra år framför oss”, säger han.
Foto: Karin Diffner

Storsatsar och räknar med nytt försäljningsrekord

LUDVIKA. Kurts husvagnar ligger i startgroparna för en storsatsning på anläggningen i Lorensberga. – Vi har ökat brutalt mycket och jag är övertygad om att vi går mot nya rekord, säger vd:n Per Lodén.

Det går bra för husvagns- och husbilsbranschen. Kurts husvagnar i Ludvika har ökat i försäljning och omsättning de senaste åren. Det tidigare rekordet på 162 miljoner i omsättning från 2018 slogs i fjol med 13 miljoner.
– Vi har ökat procentuellt ungefär lika mycket i alla kategorier: husvagnar, husbilar, verkstad och butik, säger vd:n Per Lodén.
En stor del av ökningen tror han beror på pandemin och att allt fler har passat på att upptäcka Sverige. Många av kunderna är också sådana som aldrig haft husvagn eller husbil förut eller som hade det för länge sedan.
– Nästan hälften av försäljningen i fjol var renköp, det vill säga att kunderna inte gjorde något inbyte.
Ser det ut att hålla i sig?
– Ja, de preliminära resultaten till och med maj i år visar på en ökning på 50 procent.

Företaget startades 1978 av Kurt Kristensen. 2013 tog hans dotter Veronika Larsson över som ägare tillsammans med Ove Ek och Per Lodén. Sedan dess har man också verkat för en expansion.
– Det var redan då ont om parkeringar och trångt vissa tider på året, säger Lodén.
Och nu kan alltså snart expansionen vara ett faktum.
– Vi väntar på att detaljplanen ska godkännas, att få klartecken från lantmäteriet och bygglov.
Planen är en cirka 6 400 kvadratmeter stor utbyggnad åt Snöåhållet till. Största ytan ska bli 150 nya parkeringsplatser. Resten ska ägnas åt att bygga ut verkstaden.
– Vi vill öka på kapaciteten på verkstaden för att få bättre flöden. I dag kan vi till exempel inte serva husbilar fullt ut.
Blir butiken också större?
– Det blir ingen ny försäljningsyta, men den kommer att bli bättre.

Vd:n räknar med att försäljningen efter utbyggnaden kommer att öka med ytterligare 30 sålda fordon per månad under högsäsong, april-juli. I fjol såldes 460 fordon och Per Lodén ser inte någon avmattning i sikte.
– Nej, det verkar som om de nya kunderna vi fått fastnar. Det är sällan någon ångrar sig. Dessutom är vår bransch inte så känslig för konjunktursvängningar.
Lodén ser två trender när det gäller husvagns- och husbilsköpare:
– Dels är det de som köper större och större fordon för att kanske bo på camping, dels det nya gänget av sportiga friluftsmänniskor som vill ha mindre och smidare fordon.
Om allt går som företaget vill så börjar byggnationerna i höst och tas i bruk nästa år. Investeringen beräknas gå på 18-19 miljoner och vd:n räknar också med att anställa fler än de nära 30 som i dag jobbar under högsäsongen.
– Det kan bli tio anställda till på sikt under högsäsong, men vi har inte bråttom utan det är viktigare att hitta rätt personal, säger Per Lodén.

Facebook

ANNONS

ANNONS