ANNONS

Kajor har blivit en sanitär olägenhet i Ludvika.
Foto: Karin Diffner

Stora problem med fåglar i centrum

LUDVIKA. Centrala Ludvika har fått ett växande problem med fåglar som stjäl mat och förorenar. Nu ska en del av dem skjutas. – Det är mer effektivt att bara skjuta några, för de är så smarta att de sprider budskapet till de andra, säger kommunjägaren Mats Cederlöf.

För 10-15 år sedan hade Ludvika problem med störande fåglar och då gjordes en avskjutning.
– Sedan var det lugnt några år, men nu har problemet växt successivt, säger jägaren Mats Cederlöf.
– Det har fler gånger hänt att en fågel stjäla en bulle på tallriken när man tittar bort, fortsätter han.
Det handlar om kajor, måsar och duvor som stjäl mat på uteserveringar och sprider avföring i stan.
– Det är en sanitär olägenhet och kan också innebära en rejäl smittorisk. De kan sprida både salmonella och fågelinfluensa. Jag vill inte vara alarmistisk, men det kan ju vara bra att ta en pandemi i taget, säger Mats Cederlöf.

Nu har han blivit anlitad av kommunen och Unika Ludvika för att få bukt med problemen och har börjat avskjutningen, något som kan behöva upprepas även senare i sommar.
Han använder då ett salongsgevär med speciell ammunition. Arbetet sker framför allt under tidiga morgnar då inte så mycket folk är i farten.
– Det ska inte vara någon risk för folk och jag vill ju heller inte skrämma någon, säger han.

Hur många fåglar som det handlar om är svårt att beräkna, enligt jägaren, men han uppskattar att det är ett hundratal. Däremot är det inte särskilt många som behöver skjutas, utan kanske bara 10-20 stycken.
– Kajor är så intelligenta att de lär sig var det är ohälsosamt att vara. Om man ser två kajor så är det effektivare att bara skjuta den ena.
De skvallrar alltså?
– Ja, de är smartare än vi tror och sprider budskapet till de andra.
Är de farliga – förutom smittrisken?
– Nej, kajor är inte rädda av sig, men de attackerar inte. Om måsar däremot till exempel ser mat upp ur en korg så kan de dyka emot den, särskilt om de är flera i en flock.
En annan uppgift för kommunjägaren under sommartid är att hålla fåglar borta från badstränder och där rör det sig oftast om kanadagäss.

Fakta
Fågelproblemen kan minskas genom att:
– Ingen lämnar mat kvar på uteserveringar utan kunderna själva går in med tallriken om inte personalen hinner hämta den direkt. Detsamma gäller om man har picknick i en park. Finns det inga soptunnor med lock bör man ta med sig skräpet hem.
– Fåglarnas boplatser försvinner från centrum. Det kan handla om att stätta upp “spikmattor” och att se till att de inte kan bygga bon i prång och på krypvindar, ett arbete som diskuteras med fastighetsägarna.
– De fåglar som utgör ett problem skjuts.

Facebook

ANNONS

ANNONS