Maria Mårds och Urban Lindberg visade upp förödelsen efter explosionen i Tunabyggens hus på Tjärna Ängar. “Det är tragiskt för området, näringsidkarna och hela Borlänge”, säger Urban.
Foto: Karin Diffner

Stor förödelse och intensivt arbete efter explosionen

TJÄRNA ÄNGAR. Explosionen på Tjärna Ängar skapade stor förödelse och har orsakat ett intensivt efterarbete. – Vi har prioriterat att få igång våra näringsidkare så fort som möjligt, säger Maria Mårds på Tunabyggen.

Tunabyggens chef för fastighetsservice Urban Lindberg var en av de första på plats efter explosionen som skedde i Tjärna centrum natten till den 1 mars.
– Jag blev ledsen när jag såg det här. Det är tragiskt för Tjärna Ängar, näringsidkarna och för hela Borlänge, säger han.
Explosionen skedde vid den nyrenoverade entrén i husets norra ände. Nu har den delen säkrats och Tunabyggen visar upp den för media.

Här fanns tidigare butikens pantstation.

Förödelsen är stor. Väggar är inrasade, det hänger kablar i taket, golvet är provisoriskt lappat med brädor. Dricksbackar under bråten vittnar om att den gamla pantstationen totalförstördes i explosionen.
Ändå är det städat, för att det överhuvudtaget ska gå att vistas därinne, berättar Maria Mårds, chef för bygg och förvaltning.
– Nu ska vi se hur omfattande skador är innan vi bedömer hur vi ska gå vidare, säger hon.
Näringsidkarna på övre plan har öppnat under veckan, men ABF och den fritidsgården som precis skulle tas i bruk i källaren håller stängt.
– Där är det en vattenskada.


Hur lång tid det kommer att ta att reparera alla skador finns det inga svar på i dag. Inte heller på vad som orsakade explosionen mer än att det inte var en olyckshändelse.
– Det är en pågående polisutredning och vi får inget veta, säger Urban Lindberg.
För näringsidkarna håller vardagen på att återgå till det normala. Så här säger Fuat Ortac, en av delägarna till Orienta, om den senaste tiden:
– Det har varit slitigt och vi har jobbat jättehårt, men nu har nya varorna börjat komma och personalen skyndar sig för att hinna packa upp allt.

När Orienta öppnade igen efter explosionen strömmade folk till i massor för att visa sitt stöd. “Jag är jättetacksam”, säger delägaren Fuat Ortac som här expedierar Khaled Pes.

Explosionen förstörde bland annat väggen in mot Orienta där två stora kylar stod. Pallvis med varor fick slängas. Skadorna beräknas gå på över en miljon kronor.
– Men vi får ersättning av försäkringsbolaget, säger Ortac.
Han är inte orolig för vare sig butikens framtid eller säkerhet.
– Jag tror inte att det här var riktat mot oss. Det har blivit mycket lugnare på Tjärna Ängar sedan vi öppnade, säger han.
Att butiken är populär fick han också bevis för när den öppnade igen efter explosionen.
– Det var kaos, kö ända från kassan till mejeriet. Många vill visa oss sitt stöd och att de vill ha butiken kvar. Det är jag jättetacksam för, säger han.
Även frisersalongen Simon Salong märker en ökad tillströmning efter stängningen.
– Vi har haft fullbokat de första dagarna. Många vill prata om det som hänt, säger ägaren Simon Soloman.

Simon Salong tvingades ha stängt fyra dagar. “Men nu har vi haft fullbokat sedan i måndags”, säger ägaren Simon Soloman.
Facebook

ANNONS

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!