Logotyp Lokalt i Dalarna - Dalarnas största gratistidning
Under det senaste året har Borlänge fått 103 nya svenska medborgare. En av dem är Ruaa Ali, snart tio år, som välkomnas med ett presentkort. “Jag hoppas jag får gå på Aqua Nova”, säger hon.
Foto: Karin Diffner

Stor fest för gamla och nya Borlängebor

BORLÄNGE. Arne Alligator, nostalgi och musik lockade massor av Borlängebor att fira nationaldagen och stadens 80-årsjubileum. – Det är roligt här, säger nioåriga Ruaa Ali, en av dem som uppvaktades för att hon blivit svensk medborgare.
Vädret var mycket ombytligt under nationaldagen men publiken väl förberedd för att titta på Stora Tuna folkdansgille och en massa andra uppträdanden i alla väder.
Vädret var mycket ombytligt under nationaldagen men publiken väl förberedd för att titta på Stora Tuna folkdansgille och en massa andra uppträdanden i alla väder. Foto: Karin Diffner

Kommunen har gått samman med Tunabygdens hembygdsförening för att fira nationaldagen på Gammelgården. I år firades också att Borlänge fyller 80 år som stad.
Vädret visade sig från sin svenskaste sida med typiskt sommarväder; sol och värme byttes ideligen mot regn och kalla vindar.
– När det börjar regna får vi fullt härinne i Gubbstugan, förklarade kulturutvecklaren Åsa Ehlis med ett skratt.
Där visades bilder från 40-talets Borlänge och i ladan ställde några anrika Borlängeföretag ut sin historia.

Arne Alligator går hem bland de minsta. Här är det tvååriga Elias Norup som gör en "high-five" med den populära figuren efter uppträdandet.
Arne Alligator går hem bland de minsta. Här är det tvååriga Elias Norup som gör en “high-five” med den populära figuren efter uppträdandet. Foto: Karin Diffner

Men besökarna var också välpreparerade med regnjackor och paraplyer och stod tålmodigt genom regnskurarna och såg på uppträdanden av bland andra Medwind, Stora Tuna folkdanslag, Borlänge kammarkör, Revyresan, Carl Norén, Borlänge Musikteater och Borganäskören.
En nygammal tradition som tagits upp är att hälsa nya medborgare välkomna. Till ett tält hade 103 personer som blivit svenska medborgare under året bjudits in för att få träffa kommunalrådet Erik Nises, få diplom och present.

Kommunalrådet Erik Nises hälsade alla nya medborgare välkomna med ett diplom och presenter. Här är det Ruaa Ali som får famnen full.
Kommunalrådet Erik Nises hälsade alla nya medborgare välkomna med ett diplom och presenter. Här är det Ruaa Ali som får famnen full. Foto: Karin Diffner

Två av de nya medborgarna var Ruaa Ali, nio år, och hennes lillasyster Rose, sex år. Föräldrarna kommer från Syrien och Ruaa har bott här i nästan hela sitt liv.
– Jag är snart tio och har bott i Sverige i åtta år, berättar hon.
Kommunen välkomnar nu henne med ett presentkort att använda antingen på Aqua Nova eller Ornässtugan.
– Jag hoppas det blir Aqua Nova. Jag har varit på Ornässtugan med klassen, berättar hon.

Varken föräldrarna eller småsyskonen är ännu svenska medborgare.
– Vi väntar och hoppas att det blir snart, säger mamma Sherin Shwesh.

Systrarna Ruaa och Rose Ali har blivit svenska medborgare under året och blev uppvaktade av Borlänge kommun. Mamma Sherin Shwesh, pappa Yahya Ali samt småsyskonen Mohammed och Rawan väntar fortfarande. "Vi hoppas det blir snart", säger Sherin.
Systrarna Ruaa och Rose Ali har blivit svenska medborgare under året och blev uppvaktade av Borlänge kommun. Mamma Sherin Shwesh, pappa Yahya Ali samt småsyskonen Mohammed och Rawan väntar fortfarande. “Vi hoppas det blir snart”, säger Sherin. Foto: Karin Diffner
Ömsom sol, ömsom regn präglade årets nationaldag som lockade massor av folk till Gammelgården.
Ömsom sol, ömsom regn präglade årets nationaldag som lockade massor av folk till Gammelgården. Foto: Karin Diffner

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!