ANNONS

Våffelbruket AB i Ludvika är ett av de nominerade företagen till priset Årets Varumärke 2021.
Foto: Karin Diffner

Stjärngalan hålls på Galaxen den 27 januari – och de nominerade är…

DALARNA För 15:e gången arrangerar Dalarna Business Stjärngalan, som äger rum på Galaxen i Borlänge den 27 januari. Utmärkelsen Stjärnan ska delas ut i totalt åtta kategorier och nu är samtliga nominerade företag och företagare presenterade.

Nominerade Årets Exportföretag 2021:
Morakniv AB – Mora. “Med huvudet på skaft och en slipad strategi för produktion i Dalarna, har företaget vuxit vidare under pandemin. Made in Sweden och ett skarpt varumärke är av stor vikt när man erövrar nya marknader och kunder”.

Skylto AB – Orsa. “Tillsammans med stora svenska kunder tar man sig vidare ut i världen och skyltar inte med sin framgång. Genom en nytänkande exportmodell och digitala lösningar bearbetar företaget strategiskt nya marknader. Man tar stort socialt ansvar i hembygden och fiskar efter nya kunder på nätet”.

Gylle Mec AB – Borlänge. “Genom enträget arbete, att tro på sina produkter och sikta på att ha bästa kvalitet och leveransprecision konkurrerade man ut lågpriskopian. Med säljbolag som partner, går man mot en gyllene framtid, där återbrukat material och ny design gör att man fortsatt sticker ut”.

Log Max AB – Grangärde. “Företaget har ett starkt grepp om marknaden med sina produkter och skördar framgång i många länder. Pandemin gjorde att man tog hem produktion till Sverige och maxar antalet underleverantörer i närområdet. Det barkar åt rätt håll”.

Några exempel på batteriladdare som CTEK har tagit fram. Företaget, med bas i Vikmanshyttan i Hedemora kommun, är nominerat till två priser vid Stjärngalan, Årets Varumärke samt Årets Företag. Foto: Pär Sönnert

Nominerade Årets Varumärke 2021:

Våffelbruket AB – Ludvika. “Med den ätbara produkten och upplevelsen skapas både gemenskap och mätta magar, i en kombination av sött & salt, mjukt & hårt. Matupplevelsen delas ofta i sociala medieflöden där både produkten och besökaren blir fotomodeller, för att leva kvar som ett konstverk i minnet”.

CTEK AB – Vikmanshyttan. “Hög innovation kombinerat med förtroende & passion i ett företag som är global marknadsledare inom lösningar som skapar en hållbar framtid med spänning och puls. Med sin tekniskt avancerade plattform och säte i den lilla orten fortsätter man bygga vidare på ett starkt varumärke som sprids ut i den stora världen”.

Idre Fjäll – Idre. “Med en historia på över 50 år har denna fjällanläggning skapat en unik året runt upplevelse för såväl turist som elit. Man lyckades vända en enorm global utmaning till en storsatsning med stark tillväxt och fortsatt utveckling av sitt varumärke”.

Skedvi Bröd AB – Stora Skedvi. “Handgräddad knäckebrödupplevelse, förpackat i en unik destination med saluhall, restaurang, mejeri, trädgårdshandel och inte minst det egna bageriet, där minsta lilla smula går vidare till destilleriet”.

Skedvi Bröd i Stora Skedvi, Säters kommun, kan vinna priset Årets Varumärke. Foto: Arkiv

Nominerade Årets Nytänkare 2021:

Simon Hedlund, Booksquare AB – Borlänge. “Digital streaming av kurslitteratur innebär många fördelar. Minskade kostnader för studenterna, mindre kassation, distribution och lager för förlagen och nya undervisningsmöjligheter för lärarna. Aktuella versioner av allt material, ständigt tillgängligt för alla och överallt”.

Christian Hedberg, Faster Forward AB – Hedemora. “Med passionerad drivkraft arbetar Faster Forward och dess ambassadörer mot sin vision om ökad inkludering: att alla människor, trots olika förutsättningar, ska ges möjlighet att delta i underhållande, utvecklande och utmanande aktiviteter”.

Linnea Falkinger, Casamancéa AB – Leksand. “Med varumärket Cashewmeetly erbjuder företaget ett helt nytt, mångsidigt och naturligt växtbaserat alternativ till kött i matlagning. Produkten tar tillvara outnyttjade rester från skörden av cashewnötter”.

Roger Danielsson, RXD AB – Krylbo. “I strävan att minska transportsektorns klimatavtryck ökar betydelsen av en robust, pålitlig och säker järnvägstrafik. Den patenterade tekniken i Green Buffers har en stor internationell marknad, vilket innebär en god möjlig spridning av nyttan både vad gäller säkerhet och hållbarhet”.

Christian Hedberg, från Hedemora, är grundare till Faster Forward, en livsstilsapp för människor med funktionsvariationer. Han har nu nominerat till Årets Nytänkare till Stjärngalan. Foto: Pär Sönnert

Nominerade Årets Företag 2021:

Masmästaren Fastigheter AB – Falun. “Långsiktigt och med en hög ambitionsnivå har man sedan starten för drygt 20 år sedan byggt upp ett imponerande bolag. Genom att investera i modern digital teknik och vara lyhörda inför bolagets olika kundgrupper går man en ljus framtid till mötes, i nya skor! Företaget arbetar med effektiv förvaltning och idérik utveckling genom ett engagerat ledarskap som utbildar medarbetarna till att ligga i framkant”.

Byggnadsingenjör Nils Skoglund Aktiebolag – Leksand. “Under hela sin imponerande historia har företaget byggt värden för människor, företag och samhället där man verkar. Företaget har med förmågan att anpassa sig och vårda goda relationer fått leverantörer, kunder och anställda att trivas över tid. Ansvar och kvalitet är ledord för det lilla stora företaget som knyter ihop historia med nutid och ger hopp om en fortsatt ljus framtid”.

Hedlunds Trävaru AB – Furudal. “Över 100 år av kunskap och erfarenhet ryms i detta anrika företag. Nöjda kunder vittnar om att företagets strävan om högsta kvalitet i alla led visar sig hela vägen. Långsiktighet är av största vikt och vägs in i varje beslut och steg framåt. Med ett stort samhällsengagemang och ansvar för bygden drivs familjeföretaget framåt från hjärtat av Dalarna”.

CTEK AB – Vikmanshyttan. “Med innovation, passion och tillit som ryggrad har företaget erövrat den globala marknaden med stormsteg. Det som startade i huvudet på en nyfiken kille i en bruksort i södra Dalarna förser idag stora delar av världen med ny teknik. Företaget sätter Dalarna på kartan och har nyligen blivit utsett till en av Sveriges mest attraktivaste arbetsplatser”.

Borlängebon Jian Dashkoun är nominerad till priset Årets Ungdomsföretagare 2021. Hon driver Bäsna Handel & Krog i Bäsna, Gagnefs kommun. Foto: Pär Sönnert

Nominerade Årets Ungdomsföretagare 2021:

Jian Dashkoun, Jians Servicepunkt AB – Borlänge. “Redan på gymnasiet föddes sinnet för entreprenörskap då hon drev UF-företag och det drivet har sedan följt med henne i livet. Att kombinera en affär och en krog skapar en naturlig samlingspunkt där alla möts och trivs. Med effektiv marknadsföring nås även kunder utifrån och hon bevisar att man kan driva handel och krog även på landsbygden”.

Johan Friberg, JF Spårteknik AB – Falun. “Med en tillväxt som ska ske i lagom takt har han skapat ett välmående företag som går som tåget. Ekonomisk hållbarhet är viktigt likaså att personalen trivs och mår bra. En mogen ledare som trots ung ålder utvecklar både sin personal och företaget i rätt riktning. Tag plats för en häftig företagsresa!”

Felicia Larsson, FL Swimwear AB – Långshyttan. “Med en unik affärsidé sprungen ur ett eget behov har hon skapat ett varumärke som kommer att ta världen med storm. Från kundens egna mått via egen design och sömnad skapas plagg som redan efter första året säljs i flera länder”.

Joakim Söderkvist, Fordons Logistik Dalarna AB – Falun. “Med full koll på kundernas fordonsflottor spar han in tid och pengar så att kunderna kan fokusera på sin egen kärnverksamhet. I verkstaden kan man även få däckbyte eller extraljus monterade. Den unga entreprenören såg ett behov och svarade upp genom att erbjuda en lång rad av tjänster. Allt för att kundens bilägande ska bli så enkelt som möjligt”.

Jenny Gotthardsson, områdeschef vid Bolidens gruva i Garpenberg, är nominerad till Årets Företagsledare på Stjärngalan. Foto: Pär Sönnert

Nominerade Årets Företagsledare 2021:

Tommy Backner, Scandinavian Resort i Sälen AB – Sälen. “Hjärta och passion är ledorden och med dem driver företagsledaren sin verksamhet och får sina medarbetare engagerade och delaktiga. Med snabbhet och närvaro håller han såväl verksamhet som organisation alert och i framkant i en föränderlig bransch. Genom att själv leva efter devisen att det ska vara kul och ständigt utvecklande så bygger ledaren det hållbara företaget”.

Lars Lindblad, MVUS AB – Smedjebacken. “Genom en mycket god förståelse för hur verksamheten och förmåga att få människor att vilja göra det där lilla extra och lösa utmaningarna, så har företagsledaren byggt ett framgångsrikt företag på den lilla orten. Med modiga strategiska val och en förmåga att bara vara sig själv har han skapat ett företag som inte bara gjort en stark resa till idag utan fortsätter utvecklas och når nya höjder”.

Jenny Gotthardsson, Boliden – Garpenberg. “Med värdeorden omsorg, mod och ansvar driver företagsledararen sin division som är djupt rotad i berget och i produkten som ska existera i generationer. Medarbetarnas delaktighet är grunden för att skapa en arbetsplats där tradition kan möta framtidsfrågor. Med outtröttlig energi och fokus på uppgiften skapar hon en verksamhet som står sig i konkurrensen”.

Conny Alfsson, AB RÖA – Falun. “Med ansvar för två olika verksamheter navigerar företagsledaren med blicken i en bransch där varje marknadsandel behöver vinnas med förtroende och kreativitet. I en mindre organisation där alla hugger tag i det som behöver göras, leder han med ett närvarande ledarskap och ett brett leende. En verksamhet där ”allas åsikt räknas” är enligt företagsledaren bästa receptet för att skapa framgång och arbetsglädje.
I jurygruppen för Årets Företagsledare har representanter från Adecco Group, Danske Bank, EY, Grant Thornton, Hansson & Partners, KPMG, Nya Ledarskapet, Mora Parken deltagit.”

Nominerade Årets Nyföretagare 2021:

Fredrik Hoel, AnnaMaria Löffler, Mattias Rytterkull, Lars Flodman och Kenneth Lind, Simplitude AB – Borlänge. “Företaget har på kort tid lyckats etablera sig som strategisk innovationspartner för en bättre digital morgondag. Med enkelhet och attityd hjälper de sina kunder framgångsrikt med digitalisering samtidigt som de vill vara världens bästa arbetsplats”.

Victoria Ekblom, Falu Demens Omsorg AB – Falun. “Victoria tog steget att starta eget efter 25 år inom äldreomsorgen. Drömmen var att driva specialiserad hemtjänst för kunder med minnessvikt eller diagnostiserad demenssjukdom. Idag driver hon tillsammans med sina medarbetare ett framgångsrikt företag med stort hjärta och hög kundnöjdhet”.

Patrik Hast, Pratamera Sverige AB – Falun. “Företaget vill vara det självklara valet när det gäller förebyggande insatser, utbildning och behandling av psykisk ohälsa. Med grundläggande humana värderingar och med en mycket genomtänkt och modern affärsstrategi driver Patrik framgångsrikt sitt företag”.

Robin Ambell, Högt & Lågt Sverige AB – Rättvik. “Efter många år inom upplevelseturismen startar Robin sitt företag. Konceptet klätterpark för barn och vuxna har efter starten i Rättvik etablerats på ytterligare orter i Sverige. Verksamheten möjliggör en rolig och utmanande friluftsaktivitet för hela familjen, både högt och lågt”.

Årets Dalaprofil som är den åttonde kategorin har inga nominerade, endast en vinnare, som avslöjas på Stjärngalan den 27 januari 2022.

Mer information om galan och de nominerade företagen finns på www.stjarngalan.se.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 49, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS