ANNONS

Charlotte Kalla valde Kopparskidan i Falun framför världscupen i tyska Dresden. Och tillsammans med Ebba Andersson, Frida Karlsson och ett på många håll högpresterande startfält bland både juniorer och seniorer begick hon premiär på Falun Borlänge SK:s nystartade tävling. Som blev en succé. “I klubben känner vi ju glädjande nog att det här, det var bara början”, skrattar Agneta Andersson, en av arrangörerna.
Foto: Sonny Jonasson

Stjärnbeströdd succé för Kopparskidan

FALUN Har det fötts en ny klassiker på Lugnet? Nya skidfesten Kopparskidan gick av stapeln i stor stil. Unga talanger glänste ikapp med firade världsstjärnor.

Falun Borlänge SK:s purfärska tävling Kopparskidan fick en flygande start. Storpublik, fint före i spåren, krispigt vinterväder mot en fond av formtoppat solsken. Därtill bjöd såväl junior- som senioråkare på prestationer av det mer berömvärda slaget.
– Det var vår första riktiga tävling någonsin som arrangörer och allt gick så sjukt bra och det var så sjukt kul, jublar Agneta Andersson, en av hemmaklubbens eldsjälar.
– Alla, från publik till tekniska delegater, har bara haft gott att säga om tävlingen. I klubben känner vi ju glädjande nog att det här, det var bara början, skrattar hon.

Charlotte Kalla och Ebba Andersson, som båda ägnat jul- och nyårshelgerna till hårdträning, valde Falun framför världscupen i Dresden. Och de båda, bland annat också tillsammans med ytterst lovande juniortalangen Frida Karlsson, bjöd på stark åkning och en bitvis spännande strid om pallplatserna.
– De körde bra. Nu har de släppt upp lite på träningen och då kommer formen, recenserar Agneta Andersson stjärnornas insats.

När röken från tusentals kallgradsandedräkter skingrats stod klart att Ebba Andersson stakat hem guldet över 10 kilometer klassisk stil, drygt sju sekunder före Charlotte Kalla. På tredje plats brakade så Frida Karlsson in, 51 sekunder efter segrarinnan. Som fjärde tävlande i mål var IFK Moras Anna Dyvik.

Herrarnas 15 kilometer klassiskt vanns av hemmasonen Simon Andersson, som i och med segern även knep en plats i den blågula truppen till förra helgens världscuptävling i Otepää, Estland.
– Extra roligt att vi också nådde framgångar i klubben, konstaterar Agneta Andersson.
– Hade våra damer varit med tror jag även de haft framskjutna placeringar, inflikar hon.

I juniortävlingarna vann Johan Ekberg från Nacka Värmdö på herrsidan och Tilda Östberg, IFK Mora, var vassast för dagen bland damerna.
För namn som Charlotte Kalla och Ebba Andersson väntar några veckors finjusterande av form och byggande av maxpepp till VM i österrikiska Seefeld.
– Jag tror att det kan gå bra för dem, de känns just nu som de främsta medaljkandidaterna på distansloppen. På sprintsidan har vi därtill många namn som kan vara med i toppen, säger Agneta Andersson.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 04 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS