ANNONS

Hans-Erik “Frasse” Lundberg belönas med årets idrottsstipendium för hans arbete med Engelrektsloppets skidspår.
Foto: Norbergs kommun

Stipendium till skidspårens eldsjäl och till Brategårdens ägare

NORBERG Varje år delar Norbergs kommun ut stipendium för att uppmuntra värdefulla insatser inom föreningslivet och det kulturella området. I år får Hans-Erik “Frasse” Lundberg idrottsstipendiet och Erik och Margareta Brate tilldelas årets kulturstipendium.

Hans-Erik “Frasse” Lundberg har skött Engelbrektsloppets skidspår i åtskilliga år. Nu belönas han med Norbergs kommuns idrottsstipendium med motiveringen: “Om det ska bli en skidfest behövs en Frasse – en allt i allo som genom alla år med stor kunskap och energi sett till att skidspåren alltid är fräscha – från december till sista snön är borta.”
Pristagaren tycker förstås att det är roligt att arbetet uppmärksammas och han berättar att jobben med spåren pågår året runt.
– Det är jobb sommar som vinter med att förbereda spåren och det finns alltid något att göra. Loppet har aldrig haft exakt samma sträckning två år i rad utan det är alltid något som ändras, säger veteranen och eldsjälen Frasse Lundberg som fyller 78 år i år.
Han har jobbat med spåren från första början och berättar att det är han och en till som är kvar sedan loppet körde igång.
– Det är därför man håller sig i trim och under arbetslivet jobbade jag i byggbranschen.

Har du själv åkt loppet?
– Jag har åkt skidor men inte i tävling. Det har räckt med att dragit spår och sett till att det funkar.
Frasse Lundberg berättar att både han och familjen har jobbat med matkontrollerna i Engelbrektsloppet.
– Så det är fjärde generationen som är engagerade och det är roligt att hålla på när det blir återväxt.
Stipendierna delades ut på nationaldagen och bestod av blommor, diplom och 3 000 kronor.

Ska du göra något speciellt för pengarna?
– Vi har många planer och pengarna blir ett tillskott. Men nu håller jag på vid Nordansjö och breddar spåren, sen får vi se, säger Hans-Erik “Frasse” Lundberg.
Under nationaldagen belönades också årets kulturstipendiat som gick till Brategårdens ägare.
Brategården i Bråfors är sedan 2006 ett kulturreservat och gården ägs och brukas av Margareta och Erik Brate som är sjätte generationen på gården. De får årets kulturstipendium med motiveringen “… för deras mångåriga arbete med att bevara, levandegöra och ge Norbergarna tillgång till den lokala kulturhistorien – samtidigt som de frikostigt delar med sig av densamma i Bråfors Bergsmansby.”

Facebook

ANNONS

ANNONS