ANNONS

På tisdag kommer författaren och föreläsaren Stefan Strömberg till Morgårdshammar för att berätta om sitt liv och sina erfarenheter. “Jag vill inspirera folk att känna hopp och bli mer aktiva”, säger han.
Foto: Privat

Stefan vill sprida hopp

SMEDJEBACKEN. Författaren och föreläsaren Stefan Strömberg kommer på tisdag till Morgårdshammar för att inspirera och sprida hopp i en värld som kan kännas dyster. – Det gäller att tänka på allt man kan göra istället för det som man inte kan göra, säger han.

Stefan Strömberg kommer ursprungligen från Vetlanda i Småland och hamnade i Smedjebacken av en slump för 13 år sedan.
– Jag trivs bara bättre och bättre här, säger han.
Det var också av en slump som han upptäckte Syd- och Centralamerika som ung.
– Jag gillade the Clash som hade gjort musik om sandinisterna i Nicaragua. Efter universitet ville jag ut och resa och då hamnade jag där.
Sedan dess har det blivit åtskilliga resor, många uppdrag och ett tiotal böcker om Sydamerika.
– Ju mer man lär känna länderna desto mer nyfiken blir man. Jag tycker om naturen och människorna, men samtidigt finns det rasism och händer hemska saker. Det är underbart och jobbigt på samma gång, säger Stefan.

I Ecuador stöder Stefan och hans son en skola för barn med funktionshinder. De ser till att sju barn får en ordentlig skolgång.
– Sju kan låta lite men det är mer än noll.
Ett viktigt motto som Stefan lever efter och försöker sprida är just på det temat: “Att göra lite är oändligt mycket mer än att göra ingenting”.
Att ständigt matas med negativa nyheter om sådant som klimatet, pandemin och oro i världen kan få många att känna en hopplöshet.
– Det är lätt att bli uppgiven och känna att det är så stort att man inte kan göra något.
Det är en känsla som Stefan Strömberg vill bidra till att ändra på.
– Vi lever i en värld som är både negativ och positiv, men vi får inte låta det negativa ta över. Man får tänka på det man kan göra istället för det man inte kan.
Har du några konkreta tips?
– Man kan tänka på hur man konsumerar, ge bort sådant man inte använder eller åtminstone vara trevlig mot sina medmänniskor och ge dem energi.
Känner du själv aldrig hopplöshet?
– Om man lägger ihop allt det negativa så är det klart att man kan bli utless. Jag är inte stålmannen, men jag är i grunden nyfiken och tycker att det är roligt att leva, så därför låter jag inte det negativa ta över.
Den 31 augusti föreläser Stefan Strömberg om sina resor, böcker och sin världsbild på Lottas café i Morgårdshammar. Han är inbjuden av Miljöpartiet i Smedjebacken, men både partiet och han själv betonar att det inte är en politisk träff.
– Nej, jag är politiskt och religiöst obunden. Kan jag inspirera andra med min erfarenhet så gör jag gärna det, men inte för att de ska bli medlemmar i ett parti utan för att de ska känna hopp och bli mer aktiva, säger han.
Fotnot: Sandinisterna var en organisation som kämpade mot diktaturen i Nicaragua.

Fakta/Stefan Strömberg
Ålder: 59 år.
Bor: I Smedjebacken.
Yrke: Författare och föreläsare.
Intressen: Möten med människor, natur, resor, internationella relationer och ishockey.
Aktuell: Förutom många böcker om Sydamerika har Stefan också skrivit “Dalarna – Påskön, tur utan retur” och hjälpt Falutjejen Matilda Thuresson att skriva “Bruten tid – Om att vara ung och hjärnskadad”.

Naturen betyder mycket för Stefan Strömberg. Här är några bilder han tagit.

Facebook

ANNONS

ANNONS