
En efterlängtad sol förgyllde de första spadtagen för nya Tunagården i tisdags. Ett gäng från kommunen, fastighetsägaren och entreprenören Östlings bygg samspråkade glatt före den symboliska handlingen.
– Det här bygget har höga miljömål och är en av få byggnader i Sverige som är nollCO2-certifierat, säger Nils Resvik, projektutvecklingschef.
Certifieringen innebär förenklat bland annat att samtliga byggmaterial ska väljas för att ge minsta möjliga klimatpåverkan.
– Trästommen i byggnaden är en viktig del i det, förklarar projektchefen Jenny Sjöblom.

De nya delarna av huset kommer att byggas söder om den gamla och göra att huset ser ut som ett H med entrén i mitten. Även fasaden på nybygget samt en hel del av inredningen i både nya och gamla, nyrenoverade delen består av trä. I fasaden ska det också bli ärggröna plåtdetaljer och taket ska täckas med sedum, en fetbladig växt.
I början av 2025 ska nya Tunagården stå klar med totalt 78 bostäder på cirka 30 kvadratmeter jämfört med dagens 57.
– Alla bostäder kommer vara fullvärdiga med pentry och badrum. I de bara toalett, berättar Anett Andersson, boendeutvecklare inom kommunen.
– Dessutom kommer det att finnas lokaler för hemtjänsten som i dag finns i Romme, fortsätter Marianne Henriksson (M), ordförande i omsorgsnämnden.
De som tidigare bott på Tunagården har flyttat till nya Gyllegården. När nya Tunagården är färdig så flyttas 17 platser dit från Hagagården i centrum.
– Totalt blir det 55 nya platser i kommunen, säger Henriksson.
Även om det är ett rejält tillskott så räcker inte det på sikt.
– Vi får flera äldre i kommunen och vi måste rusta för boenden för dem.
Cirka 175 miljoner kronor beräknas ny- och ombyggnaden kosta fastighetsägaren Vectura. Kommunen hyr sedan äldreboendet till en kostnad av drygt tolv miljoner kronor per år, vilket är en “smakfull lösning”, enligt fastighetschefen Johan Thurin.