Marianne Henriksson, Ingemar Eriksson (platschef), Johan Thurin och Jenny Sjöblom tog de första symboliska spadtagen för nybygget vid och totalrenoveringen av Tunagården.
Foto: Karin Diffner

Startskott för nya Tunagården

ROMME. Nu har första spadtaget för tillbyggda och ombyggda Tunagården tagits. – Det är ett unikt bygge som vi är stolta över att få utföra, säger Nils Resvik från Vectura som äger fastigheten.
Här ska Tunagården byggas ut med totalt 3 515 kvadratmeter. I början av 2025 ska det nygamla äldreboendet vara klart för inflyttning. Foto: Karin Diffner

En efterlängtad sol förgyllde de första spadtagen för nya Tunagården i tisdags. Ett gäng från kommunen, fastighetsägaren och entreprenören Östlings bygg samspråkade glatt före den symboliska handlingen.
– Det här bygget har höga miljömål och är en av få byggnader i Sverige som är nollCO2-certifierat, säger Nils Resvik, projektutvecklingschef.
Certifieringen innebär förenklat bland annat att samtliga byggmaterial ska väljas för att ge minsta möjliga klimatpåverkan.
– Trästommen i byggnaden är en viktig del i det, förklarar projektchefen Jenny Sjöblom.

Så här är det tänkt att nya Tunagården ska se ut med utbyggnaden till höger. Illustration: BSK

De nya delarna av huset kommer att byggas söder om den gamla och göra att huset ser ut som ett H med entrén i mitten. Även fasaden på nybygget samt en hel del av inredningen i både nya och gamla, nyrenoverade delen består av trä. I fasaden ska det också bli ärggröna plåtdetaljer och taket ska täckas med sedum, en fetbladig växt.
I början av 2025 ska nya Tunagården stå klar med totalt 78 bostäder på cirka 30 kvadratmeter jämfört med dagens 57.
– Alla bostäder kommer vara fullvärdiga med pentry och badrum. I de bara toalett, berättar Anett Andersson, boendeutvecklare inom kommunen.
– Dessutom kommer det att finnas lokaler för hemtjänsten som i dag finns i Romme, fortsätter Marianne Henriksson (M), ordförande i omsorgsnämnden.

De som tidigare bott på Tunagården har flyttat till nya Gyllegården. När nya Tunagården är färdig så flyttas 17 platser dit från Hagagården i centrum.
– Totalt blir det 55 nya platser i kommunen, säger Henriksson.
Även om det är ett rejält tillskott så räcker inte det på sikt.
– Vi får flera äldre i kommunen och vi måste rusta för boenden för dem.
Cirka 175 miljoner kronor beräknas ny- och ombyggnaden kosta fastighetsägaren Vectura. Kommunen hyr sedan äldreboendet till en kostnad av drygt tolv miljoner kronor per år, vilket är en “smakfull lösning”, enligt fastighetschefen Johan Thurin.

 

 

Facebook
"Fler och fler vill skydda sina värden".
"Det är jätteroligt att åka runt i gårdarna"
"Vi behöver verkligen inte leta efter lämpliga vinnare".

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS