ANNONS

Svenska Cykelspelens andra upplaga inleddes förra helgen på Mellsta i Borlänge, och i dag går startskottet för en tre dagar lång cykelhögtid på Lugnet i Falun.
Foto: Dreamstime

Startskott för årets cykelfest i Falun – världseliten på plats

FALUN. Förra helgen kördes cykelspelens rafflande inledning i Mellsta. Nu drar man i gång på Lugnet, och först ut är tidskvalet i XCE-världscupens tredje deltävling. Internationella åkare tampas med blågula fantomer som Jenny Rissveds, Ella Holmegård och Anton Olstam. – Vi är på god väg att göra det här till en vecka som väldigt många cykelintresserade snackar om, säger projektledaren Linda Tufvesson.

I en kommuniké från Svenska Cykelförbundet står Falun och helgens tävlingar i fokus.

Svenska Cykelspelen, vars premiärupplaga genomfördes i fjol, är redan på väg att att bli ett etablerat evenemang med flera dimensioner.
Förra helgen kickstartade den efterlängtade högtiden med en synnerligen lyckad upplaga av Borlänge Tour i Mellsta.

I dag, fredag den 17 juni, brakar så världscuptävlingen i gång på Lugnet i Falun.
Linda Tufvesson, centralt nav för många av arrangemangets tentakler, konstaterar goda förutsättningar och energigivande mentalitet.
Arbetspulsen är hög.
– Jag trivs verkligen när jag har mycket omkring mig. Och så är det verkligen när Svenska Cykelspelen drar i gång, berättar hon i förbundets pressmeddelande.
Hon fortsätter:
– Veckan började med att jag var tolv timmar om dagen på Borlänge Tour och har inte fortsatt med mindre sysselsättning inför världscupen direkt.

Denna eftermiddag kör alltså svenska toppåkare som Jenny Rissveds, Ella Holmegård och Anton Olstam ett viktigt tidskval i XCE-världscupens tredje deltävling. Joel Burman är ytterligare ett tungt namn vid helgens bataljer på Lugnet.
Linda Tufvesson gläds åt såväl åkarnas höga klass som cykelspelens konceptuella hållning. Som på kort tid tagit fin form och tilltalat såväl entusiaster som tävlande och publik.

– Ja, i är på god väg att göra det här till en vecka som väldigt många cykelintresserade snackar om, konstaterar en uppåt projektledare.
Och utvecklar:
– Att börja med Borlänge Tour, att sluta den med Faluns SWE Cup och så fylla dagarna emellan så att folk stannar i regionen. Med hjälp av fantastiska arrangörsklubbar och ytterligare frivilliga gå vi i land med ett väldigt populärt cykellägerkoncept och även världscup i XCE både i år och nästa år.
Hon tillägger:
– Och så hoppas vi ju på att vi kan få XCO-världscup och då är det ju tio gånger större ändå.

Linda Tufvesson, projektledare för Svenska Cykelspelen. Foto: Svenska Cykelförbundet

Först ut är nu således fredagens sprintfest. Som är en lika tempostark som publikvänlig yttring i MTB-sammanhang.
Linda med kollegor och kompani hoppas på publikfest och snällt juniväder under eftermiddagen och kvällen.
Arrangemanget är därtill gratis, vilket ytterligare stärker potentialen för en flertusenfaldig åskådarskara.

Linda Tufvesson:
– Ja, förutom alla cykelfans hoppas jag att Faluborna verkligen sluter upp.
Hon avrundar med att återge känslan från gårdagens sista förberedelser och Faluankomst för världseliten.
– Jag fick faktiskt rysningar när jag kom hit. De hade satt upp målportalen och toppåkarna började droppa in. Först då fattade man att det var dags för det vi jobbat för i ett och ett halvt år.

Startskottet för dagens första kvalheat på Lugnet smäller 16.05 och mer information hittas på sportstiming.se samt Svenska Cykelspelens sociala medier.

Lugnet är i helgen skådeplats för högklassiga tävlingar i både sprint och cross country. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Startlista tidskval världscupen XCE damer
17 Jenny Rissveds, Sverige18 Linn Gustafzzon, Sverige19 Gaia Tormena, Italien20 Emma Belforth, Sverige21 Didi de Vries, Nederländerna22 Marion Fromberger, Tyskland23 Hanna Millved, Sverige24 Marcela Lima Matos, Brasilien25 Kajsa Salmela, Finland26 Ella Holmegård, Sverige27 Elodie Kuijper, Nederländerna28 Iza Härdelin, Sverige29 Moa Gustafzzon, Sverige30 Rachelle Huberts, Nederländerna31 Tilda Hylén, Sverige32 Agnes Abrahamsson, Sverige33 Molly Millved, Sverige

Startlista tidskval världscupen XCE herrar
33 Axel Lindh, Sverige34 Simon Gegenheimer, Tyskland35 Jeroen van Eck, Nederländerna36 Oscar Lind, Sverige37 Titouan Perrin-Ganier, Frankrike38 Anton Olstam, Sverige39 Lukas Malezsewski, Belgien40 Niko Heikkilä, Finland41 Felix Klausmann, Tyskland42 Vilgot Lindh, Sverige43 Joel Burman, Sverige44 Edvin Lindh, Sverige45 Quentin Schrotzenberger, Frankrike46 Elias Tranninger, Österrike47 Konstantinos Konstantinidis , Grekland48 Zinni Van Looy, Nederländerna49 Erick Fierro, Ecuador
(Källa: Svenska Cykelförbundet)

Facebook

ANNONS

ANNONS