Omid Massali, Kristin Ylikiiskilä Broberg och Anna Linnea Liljeholm. Entusiastiska arrangörer respektive aktörer i spektakulära evenemanget Art Run som nu pågår vid Stångtjärn.
Foto: Sonny Jonasson

Stångtjärn står värd för Art Run: “Förenar friluftsliv med konst”

FALUN. Klara, färdiga – Stångtjärn. Faluns älskade bad- och motionsoas är nu centrum för en kombinerad satsning på kultur, natur och idrott. Art Run sammanflätar träning och konst i uppseendeväckande regi. – De som hittills deltagit är överväldigade och den här upplevelsen kostar inget, framhåller Omid Massali, koordinator för en nytänkande naturupplevelse.

Ambitionen är att skapa en “tredimensionell motionsled” genom att sammantvinna konst och motion.
Detta vid det för Falubor kärt omhuldade Stångtjärn, vars 6 kilometer långa sträckning känd som “Dagspåret” utgör led för löpning, gång, lunk eller rull.
I skogsbrynen och naturformationer tätt intill uppförs häpnadsväckande konstinstallationer av sex meriterade artister, samtliga med stark koppling till Dalarna.
Den organisatoriska strukturen visar tunga aktörer i samarbete.
Art Run arrangeras av Konstfrämjandet Dalarna och Galleri Svarta Gran.
För finansiellt stöd svarar Svenska Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Region Dalarna.

Hela det kultursprakande kalaset är därtill del av Konstfrämjandets projekt “Skogen mellan oss”.
– Tanken är att skapa något som verkligen agerar över gränserna och förenar flera starka uttryck, säger Anna Linnea Liljeholm som är projektledare för Skogen mellan oss.
Hon fortsätter:
– Art Run uppfyller på ett iögonfallande sätt hela detta syfte, och man kan likna det här vid ett prisma som reflekterar såväl skogen som konsten och fysisk aktivitet.
Omid Massali instämmer och betonar de flerfaldiga styrkor som kommuniceras i det bitvis unika förenandet av kondition och kreativitet.
– Sex konstnärer bidrar med varsitt spektakulärt verk intill spåret. Med intervall om cirka 800 meter kan man som motionär ta del av tänkvärda, genuint skapade konstverk och installationer.
– Belöningen är större än bara det prestationsbaserade. Det är helt gratis att delta och man behöver ingen nummerlapp, redogör han.

De konstyttringar som nu sätter scenario i Stångtjärnsskogen bjuder skapelser med bland annat djurtema, ljudkulisser, portaler, betagande skulpturer och emblem.
Samt en eldig variant som på ytterst inbjudande manér är i hetaste laget – en bastu.
Kristin Ylikiiskilä Broberg har uppfört en vedeldad sauna strax intill motionsleden, blott ett par hundra meter från startpunkten vid Stångtjärnsstugan.
Och själva bränslet är veden som utgör bastuns väggar och tak.
– Elden utgör sedan urminnes tider en central mötesplats, både symboliskt och bokstavligt, säger Kristin om det naturnära ramverket i hennes bidrag till Art Run.

Hon utvecklar i fråga om såväl konstnärliga som personliga kopplingar till bastun som nu sjunger värmens lov i det pittoreska skogspartiet.
– Jag älskar bastur och dess funktion likväl som trygghetsfaktor. Den här omgivningen är dessutom minst sagt storslagen. Förenandet av friluftsliv och konst känns stark.
Hennes rigoröst riggade, rykande pjäs inbjuder precis som övriga konstverk till besök och beskådan.
Kvantiteten ved som utgör bygget bedöms med marginal sannolikt räcka för den två veckor långa livstiden koppad till Art Run, som når evenemangsfinal lördag den 9 oktober.
Bastun brinner under dygnets vakna timmar och omges av tillbörligt säkerhetstänk.

Kristina ser även en för samtiden relevant symbolik i brinntiden.
– Ja, att veden och alltså bastuns själva existens brinner ut kan leda tankarna till andra sammanhang. Som hur vi hanterar och behandlar vår skog och miljö, exempelvis, inflikar hon.
Anna Linnea Liljeholm summerar ett spänstigt tankegods som resulterar i en fascinerande tilldragelse vid Stångtjärn.
– Vi ser många värden i det här, och att det tilltalar målgrupper inom såväl kultur som idrott.
Omid Massali:
– Art Run stärker chansen att liksom ta med sig skogen hem. Här finns ett ursprung och en livsglädje som bokstavligen slagit rot, skrattar han.

Anna Linnea Liljeholm, Omid Massali och Kristin Ylikiiskilä Broberg. Foto: Sonny Jonasson

Art Run
Art Run är en del av Stångtjärns friluftsområde. Leden kallas för Dagspåret och är cirka 6 kilometer lång.
Anmälan krävs ej och arrangemanget är kostnadsfritt. Arrangörer är Konstfrämjandet Dalarna och Galleri Svarta Gran, med stöd av Svenska Postkodstiftelsen, Kulturrådet och Region Dalarna.
“Skogen mellan oss” är en interregional konstsatsning i Mellansverige.
Konstnärer:
▪ Elin Båve
▪ Jens Masimov
▪ Elin Magnusson
▪ Andreas Sandberg
▪ Marja Leena Sillanpää
▪ Kristin Ylikiiskilä Broberg

Facebook

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS