ANNONS

Ulrika Lönnback och dottern Hanna Lönnback-Elfvén utgör ensemblen för den dramatiserade stadsvandringen Koch och Skrock. Ulrika gestaltar Sian Koch och Hanna gestaltar den fiktiva kvinnan Margareta.
Foto: Privat

Stadsvandringen Koch och Skrock hålls i centrala Hedemora

HEDEMORA Även i år blir det ett nytt arrangemang som ersätter spökvandringen i Hedemora. Koch och Skrock är en dramatiserad stadsvandring. “Vi besöker många vackra innergårdar”, säger Ulrika Lönnback.

Tidigare år har spökvandringen hållits i centrala Hedemora. I fjol gjorde coronapandemin att arrangörerna fick tänka om.
– Vi gjorde en annan variant då och nu blir det något nytt igen. Koch och Skrock är en dramatiserad stadsvandring som har samma grund som spökvandringen. Vi har dock utökat lite och coronaanpassar, bland annat med att antalet biljetter begränsas och att vi har förändrat scenerna lite, berättar Ulrika Lönnback.

Hon gestaltar Sian Koch som är ciceron för stadsvandringen. Sian var gift med poeten och författaren Martin Koch. Med sig har Ulrika sin dotter Hanna Lönnback-Elfvén, som spelar den fiktiva Margaret.
– Sian har funnits på riktigt och bodde i Hedemora tidigt 1900-tal. Men Margareta har vi hittat på. Eftersom det inte är någon spökvandring, som brukade börja sent på kvällen, så kör vi vid klockan 19.00 på kvällarna, säger Ulrika Lönnback.

Arrangemanget hålls vid fyra tillfällen, den 26, 29 och 31 juli samt den 1 augusti.
– Vi kommer att gå runt och besöka många vackra innergårdar. Under kvällen berättar vi om de olika husen och platserna och vad som hände med människorna som bodde där. Det kommer även att handla om vad dessa människor trodde på, vid den här tiden. Mycket var skrock, därav namnet Koch och Skrock, säger Ulrika Lönnback.

Starten sker på Stora torget, vid Rådhuset.
– Sedan går vi ner bakom Rådhuset och ner mot kyrkan. Sian och Margareta kommer att berätta om Hedemoras historia från 1400-talet och framåt. Bland annat berörs de två stora stadsbränderna som har påverkat staden väldigt mycket.

Programmet tar ungefär en timme.
– Biljetter kan förbokas på Hedemora Bokhandel. Och vi kommer att blanda Koch och Skrock med skräck, för det har även hänt väldigt mycket otäcka saker som kan få håret att resa sig, säger Ulrika Lönnback.

 

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 26, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS