ANNONS

Gästerna från Arkitektupproret lyssnade intresserat på Arne Ludvigsson och kom även med frågor.
Foto: Veronica Rigtorp

Stadsvandring till Borlänges försvar

BORLÄNGE. Arkitekturupproret kom till staden de genom röstningstävling utnämnt till Sveriges fulaste. Här fick representanterna se staden genom guidad tur.

Borlänge blev framröstad till Sveriges fulaste stad hösten 2018 i en omröstning på Facebook ordnad av föreningen Arkitekturupproret. Samma förening kom till Borlänge för bland annat en stadsvandring och möten med fastighetsägare.

Åsa Granat var uppriktigt glad att ha gruppen på besök och representanterna verkade uppskatta de byggnader de såg.
– Vi startade tävlingen för att fästa uppmärksamhet på vad folk verkligen vill ha. Äldre påkostade städer som Sundsvall som utnämnts till Sveriges vackraste har ofta bevarat det gamla och som då blir vacker arkitektur. Det kan man inspireras av, titta på en byggnad och låna lite här och där utan att gå till överdrift. Men vad är fult? undrade Inger Glimmero Nordangård, färgsättare och sekreterare i Arkitektupproret.

Eric Norin som var med och startade Arkitekturupproret påpekade att det inte var arkitekterna man ville klanka på utan att det handlade om arkitekturen. Han menade att tävlingen Sveriges fulaste stad bara var ett pr-trick för att få folk intresserade att diskutera arkitektur.

Arkitekturupproret har också visat intresse för att veta mer om hur Borlänge arbetar med att stärka stadskärnan, med grund i de utmaningar svenska städer har med ökande konkurrens från externa handelsplatser och e-handel.
– Alla städer har köpcentrum runt om, till och med jättegulliga städer, men den är den externa handeln som dödar centrumkärnan, konstaterar Inger Glimmero Nordangård.
Arkitekturupprorets representanter var Inger Glimmero Nordangård, Jacob Nordangård, Eric Norin och Elise Wiklund, Jerker Söderlind samt Mikael Grahn.

Från Borlänge fanns bland annat kommunchef Åsa Granath kommundirektör, Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande, Angelica Ekholm, näringslivschef, Pernilla Wåhlin Norén, stadsarkitekt i Borlänge kommun och Arne Ludvigsson, arkitekt SAR/MSA, tidigare stadsarkitekt Borlänge kommun.

Vid kvällens debatt på CTH fick upprorets representant sekreterare Inger Glimmero Nordangård fråga om utnämningen och tävlingen Sveriges fulaste stad.
– Ta inte det här så allvarligt. Vilka som helst fick rösta. Vi blev förvånade över resultatet för vi tyckte det fanns fulare ställen. Vi har också sett många vackra hus i dag.

Publicerad i Annonsbladet (Borlänge) vecka 04 2019.

Facebook

ANNONS

ANNONS