ANNONS

Henrik Navjord, regionchef för Svenskt Näringsliv, kan konstatera att majoriteten av Dalarnas kommuner rankas på den undre halvan i landet när företagsklimatet listas.
Foto: Ernst Henry Photography AB

Spretigt bland dalakommunerna när företagsklimatet rankas

DALARNA Svenskt Näringsliv presenterar sin årliga ranking över kommunernas företagsklimat. Bäst i länet rankas Vansbro, som hamnar på plats 32 totalt. Sämst rankas Säter, som rasar 51 placeringar till plats 280 av landets 290 kommuner. “Generellt skulle jag ändå säga att för länet som helhet är jag positiv”, säger Henrik Navjord, regionchef för Dalarna på Svenskt Näringsliv.

Rankingen visar ett spretigt resultat för dalakommunerna. Å ena sidan två kommuner (Vansbro och Rättvik) på topp-50 och å andra sidan fem kommuner (Ludvika, Gagnef, Hedemora, Borlänge och Säter) mellan plats 237 och 280 av totalt 290 kommuner.
– En imponerande insats av Vansbro. Det är glädjande ur ett dalaperspektiv att fler kommuner bibehåller sina starka positioner. Jag upplever även i dessa kommuner att de har varit noga med dialogen och varit tillgängliga för företagen. Även bland dessa är det tydligt att man hjälps åt och ser ett stort värde i att förbättra företagsklimatet, kommenterar Henrik Navjord i ett pressmeddelande.

Enligt honom är de flesta av de kommuner som hamnat långt ner på rankingen ofta redan medvetna om bristerna som finns.
– Flera av de kommuner som får sämre betyg har ofta tagit fram näringslivsstrategier för att förbättra sin situation. Utmaningen är och blir att omsätta dessa i handling. Framförallt få dem att genomsyra hela kommunverksamheten. Brott och otrygghet kopplat till näringslivet är “tyvärr” en fråga många kommuner längre ned i rankingen också behöver adressera ännu tydligare, säger Henrik Navjord.

Dalakommunerna som är sämst rankade är Borlänge på plats 249 och Säter på plats 280.
– Detta är inga smickrande positioner. Borlänge har dock aviserat att kommunen har stora ambitioner att förbättra sitt företagsklimat och jag hoppas att vi kommer att se effekter av detta kommande år, nu skall en ny näringslivsstrategi omsättas i praktiken. Även Säter vill vända utvecklingen, även där gäller det att ta nästa kliv och få ihop helheten mellan förvaltningar och politik, viljan och ambitionen finns, kommenterar Henrik Navjord.

Länets stora utmaningar framöver handlar främst om kompetensförsörjning, enligt regionchefen.
– Även upphandling, samt brott och otrygghet är som sagt viktiga frågor att jobba med. Generellt skulle jag ändå säga att för länet som helhet är jag positiv, då det känns som att de flesta kommuner arbetar i rätt riktning och samverkar och utvecklar varandra, säger Henrik Navjord.

Kommun, Ranking 2021, Förändring från 2020:
Vansbro: 32, +3
Rättvik: 42, +1
Orsa: 72, +11
Leksand: 80, -19
Malung-Sälen: 107, -26
Mora: 125, -48
Älvdalen: 133, -7
Smedjebacken: 166, -19
Falun: 176, -2
Avesta: 206, -48
Ludvika: 237, +9
Gagnef: 241, +26
Hedemora: 243, +6
Borlänge: 249, -53
Säter: 280, -51

Fakta om rankingen:
Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet i landets kommuner baseras till 2/3 på en enkät som 32 000 företag svarat på och till 1/3 på fem statistikfaktorer.
12 enkätfrågor ingår i rankingen, som väger från 1/3 till 1/72 i det totala rankingresultatet.
Enkätfrågan om vilket sammanfattande omdöme företagen vill ge företagsklimatet i den egna kommunen viktas med 1/3.
Läs mer om rankingen på www.foretagsklimat.se

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna, nr 40, 2021

Facebook

ANNONS

ANNONS