ANNONS

Spelträffen på Tyllsnäs udde lockade många – ”Fantastiskt”

BORLÄNGE. Dragspelstoner med inslag av gitarr hörs från verandan på Tyllsnäs Vandrarhem och camping. Det är spelemän som spontant anlänt för att få lite samkväm med likasinnade, trots inställda dragspelsstämman Mellsta draget.

Det är en spelträff, ingen officiell stämma, förtydligar gänget som samlats på verandan. Gänget består vid detta tillfälle av Göran Persson och Lennart Bjertsjö från Stockholm, Mats Olsson från Leksand och Mikael Thorildsson från Mora som drar några låtar.
– Vi brukar vara här på stämman. Här får vi träffas kravlöst och njuta av varandras ekvilibrism, säger Mikael Thorildsson.
Stämningen är god och skämten många.
– Vi är vänligen bekanta som samlas här för att spela säger, Göran Persson.
Göran drar in luft i bälgen och formerar fingrarna på tangenterna och komprimerar bälgen, ventiler öppnar och stängs och ut från spelet flödar bekanta toner.
Det ger liksom startsignalen och de andra hänger på. Några stannar till och lyssnar en stund.

Spelmannen Lars Simm från Borlänge passade på att spela några låtar med en blandning av utsocknes spelmän och kvinnor. Foto: Veronica Rigtorp

Det är Gisela Keffel och Inga-Britt Källström från Borlänge dragspelsklubb, som själva hör till klubbens durspelsgäng.
– Vi spelar en gång i veckan, på tisdagar klockan 14.00 vid Båtstabadet, förklarar Gisela.
– Det blev så på grund av pandemin, då våra aktiviteter inte kunde genomföras inomhus.
Då flyttade de helt sonika utomhus och där har de fortsatt att träffas, en så där 10-15 stycken durspelare plus gitarrist och sångare vid varje tillfälle. Fika har givetvis varit en del av träffen. När de två damerna lyssnat en stund på verandagänget drar de vidare, ner bland husvagnarna och svänger tvärt in mot en vagn för att lyssna på ett annat gäng spelmän.
Det är någon dragspelare från Bjursingarna, någon annan från Orsa Spelmän, en kvinna på fiol, en dragspelare från Mora och så…
– …en 08:a på bas, hojtar en herre med en stor basgitarr bekvämt placerad i knät.

Spelemän på vandrarhemmets veranda. Från vänster Göran Persson, Lenanrt Bjertsjö, Mats Olsson och Mikael Thorildsson. Foto: Veronica Rigtorp

Ett par tre spelemän börjar spela på en låt, några hänger på, andra lyssnar in, men det blir inte riktigt i samklang.
– Nu spelar vi nåt vi kan, tjoar Nisse Tällberg från Mora.
Och så drar de ingång för fulla pipor, och det lockar snabbt till sig ytterligare publik och en herre på gitarr, som smyger in med sina gitarrtoner i låten.
Borlänge dragspelsklubb, som är arrangör av Mellstadraget dragspelsstämma, skulle ha 50-årsjubilerat i år, men så kom pandemin och jubileet flyttades fram.
I stället blev det en spontan spelträff, där många spelmän samlades på Tyllsnäs Vandrarhem och camping.
Stämman har sedan 2010-11 år genomförts på Tyllsnäs Vandrarhem och camping, därav de många spontanbesökarna som i år ändå passade på att träffas och spela tillsammans.
– Det var fantastiskt, det kom nästan lika mycket folk som vanligt, det är för att folk vill så gärna komma ut. Nästa år ska vi ha ett försenat 50-årsjublieum, säger Lasse Nyberg ordförande i Borlänge dragspelsklubb.

Nisse Tällberg från Mora. Foto: Veronica Rigtorp
Ett rejält drag för att få i luft i bälgen sedan fingrarna på tangenterna innan luften pressas ur bälgen och ger ifrån sig ljuva toner. Foto Veronica Rigtorp
Fiolen fanns också med bland alla dragspel. Foto: Veronica Rigtorp
Facebook

ANNONS

ANNONS