Ulrika Back, vd för Svenska Skidspelen, kisar mot solen och kan i muntra tongångar konstatera att det mesta nu är på plats inför den stora skidfesten på Lugnet. “Det här är en så otroligt häftig grej för både Falun och Dalarna”, säger hon.
Foto: Sonny Jonasson

Spår mäktig inramning när världseliten intar Lugnet

FALUN. Nu finslipas detaljerna i Faluns värdskap för säsongens enda världscuptävlingar på blågul mark. Längdskidåkningens giganter laddar för Svenska Skidspelen. Fyra dagars skidfest inför vilka Ulrika Back framhåller sprudlande entusiasm. – Alla som varit här vet hur grymt bra stämning som kan skapas här uppe, säger skidspelens vd.

Ulrika inleder med en upplysning gällande publikaspekter under lördagens tävlingar.
Då sprintloppen är förhållandevis korta sker dessa inne på och i nära anslutning till själva skidstadion.
Detta resulterar i att publiken också vistas på ett mindre område och inte lika utspritt längs spåren som vid längre distanser.
I skrivande stund tittar man därför på en eventuell maxgräns för antal åskådare under lördagen.

Ulrika är tydlig med att det i så fall kommer att handla om en väl tilltagen övre gräns gällande publikkapacitet.
– Tidigare har vi haft distanslopp på lördagen, men i år körs i stället sprinten denna dag. Då sprinten genomförs på kortare sträcka blir också själva publikområdet mindre.
Hon fortskrider i volymfrågan:
– Vi har fina besökarantal för alla skidspelsdagar, men lördagen är av tradition alltid den dag som lockar flest. Och för att kunna följa sprinten vill man ju inte stå uppe i mördarbacken, utan befinna sig på en bra plats nere i själva stadionområdet. Det här är så att säga ett angenämt problem då det är otroligt roligt att publikintresset sannolikt är stort.
– Om ett eventuellt övre tak för lördagspubliken blir aktuellt så handlar det om ett ganska generöst beräknat sådant. Men det kan vara läge att snarast möjligt säkra i synnerhet lördagsbiljett om man tänkt besöka skidspelen då. Det här är något som, om det blir av, sker med publikens bästa i åtanke. Vi vill att alla som är på plats ska kunna uppleva sprintloppen på bästa tänkbara sätt och få en härlig upplevelse, säger Ulrika Back.

Svenska Skidspelen och Lugnet samlar världseliten på både herr- och damsidan, dock ej ryska eller belarusiska åkare enligt internationella skidförbundets tidigare beslut. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Skidspelsbasen skänker en fördjupad insyn i de många parametrar som omger ett stort arrangemang som skidspelen.
I ständigt fokus återfinns publikupplevelsen och hur denna kan maximeras i förhållande till områdets ytor och utbud.
Arrangörerna investerar såväl medel, muskler och medvetande i att skapa ett säkert och stämningsladdat evenemang.
– Då vår publik ofta är i rörelse innebär det extra fokus på att all infrastruktur ska funka bra, exemplifierar Ulrika.

Hon konstaterar emellertid detta vara del av flera givande utmaningar som mer än gärna axlas av ett rutinerat mänskligt maskineri.
– Falun har bra rykte som arrangör och det finns mycket kärlek till sporten här. Ibland hör andra stora tävlingar och internationella organisationer av sig och undrar om de kan få låna vår kommunikationsavdelning inför ett evenemang.
– Men någon sådan har vi ju inte. Brukar svara att “ja, det är väl jag då”. För det är bara jag, och Öyvind Carnö som jobbar med ekonomi och projektledning, som är anställda i det här bolaget.

Ulrika skrattar uppsluppet och med en värme som riktas till de ideella urkrafter som möjliggör Svenska Skidspelen.
Själva grundkapitalet och kunskapsbanken till de stora känslornas magi hittas på gräsrotsnivå.
– Ja, alla fantastiska funktionärer och samarbetsaktörer gör helt ovärderliga insatser. Det är cirka 600 personer involverade i skidspelsapparaten, hyllar hon det breda engagemang som förverkligar en tämligen gigantisk högtid för vintersport.
Därtill har man av förbundet bedömts som lämplig plats och aktör för att testa ny logistik och procedur inför nästa säsongs kontroll av fluorvalla.
– Ett enormt bra betyg till en väldigt framåtlutad organisation, betonar Ulrika förtroendet som givits Falun.

Vidare spår hon skidspel präglade av mängder av publikvänliga utropstecken.
Inte minst rörande längdskidlöparna.
Startlinjen i de olika tävlingsdisciplinerna beträds av idel tunga namn och medaljmeriterad elit.
– Nu kan man se våra allra största stjärnor på riktigt. Om inget oförutsett händer någon åkare så deltar stora delar av världseliten här i Falun, och de svenska åkarna är sannolikt oerhört peppade att visa upp sig på hemmaplan.

Ulrika Back, vd för Svenska Skidspelen. Foto: Sonny Jonasson

Skidspelschefen fortsätter:
– Kul också att den mixade stafetten får en fortsättning efter fjolårets mycket lyckade testupplaga. I år har vi skruvat ytterligare på detta upplägg för att göra det ännu lite bättre.
Med en samhällsekonomi i påtaglig turbulens är finansiella faktorer något som även finns i åtanke hos arrangörer av såväl små som stora tilldragelser.
Svenska Skidspelen hanterar det hela med största möjliga förnuft, förklarar Ulrika Back.
– Ekonomin påverkar givetvis oss också, och vi försöker tänka sunt i samtliga led. Som arrangör behöver man hålla ned kostnaderna. Vi försöker bland annat vara aktiva i att skapa många samarbeten, upplyser hon.
Och utvecklar:
– Många av biljetterna till skidspelen säljs ganska nära inpå tävlingarna, vilket ger lite speciella förutsättningar. Yttre omständigheter som åkarnas framgångar och vädret är tydliga påverkansfaktorer.
– Vi hade 18 000 personer här och fantastiska dagar i fjol. Glädjande nog gav det också ett ekonomiskt rekordresultat som kan utgöra viss tryggande buffert för årets upplaga.

Ulrika meddelar att ett lokalt laddat önskescenario är en repris – eller till och med höjning – av fjolårets högt lagda skidspelsribba.
Detta i favör för såväl besökare som längdskidåkningens starka tillgångar av spänningstriggar och känslomässiga explosioner.
För att låna rader från artisten Petter kan det sägas att Ulrika Back brinner för det här permanent.
“Aldrig för stunden, naturligt bunden, med kärlek som cement”. Byt ut cementen mot krispigt snösnygga längdspår och sanningen är inom räckhåll.
Relationen mellan människa, arena och idrottsnära upplevelser är sammantvinnade sedan bokstavligt talat ruta ett.
– Ja, jag låg i mammas mage när hon jobbade som funktionär här under VM 1974, berättar en leende Ulrika.

Med bara dagar kvar till 2023 års helfigur av Svenska Skidspelen framhåller hon det kollektiva kalaset och unisona glädjevrålet som efterlängtat.
– Känner framför allt att det är så många som gör så mycket i det här, och att det är en otroligt häftig grej för både Falun och Dalarna.
– Alla som varit här vet hur grymt bra stämning som kan skapas här uppe. Med bland annat lördagens sprint i åtanke tror jag att det kan bli helt sjukt mäktigt i år, avrundar Ulrika Back.

Kommande veckoslut är Falun och Lugnet i fokus för en av längdskidåkningens återkommande högtider. Foto: Sonny Jonasson/Arkiv

Svenska Skidspelen 2023
Torsdag 16 mars
13.00: Officiell träning
18.00: Invigning på Stora torget – musik av Hanna Enlöf (Good Harvest)

Fredag 17 mars
09.00: Arenan öppnar
12.00: Damer 10 km klassisk intervallstart (prisutdelning efter avslutad tävling)
13.45: Herrar 10 km klassisk intervallstart (prisutdelning efter avslutad tävling)
16.00: Arenan stänger, marsch mot city i festliga former med Centrala Stadsrum

Lördag 18 mars
09.00: Arenan öppnar
10.50: Kval sprint fristil startar
13.20: Damer och herrar sprint fristil startar
15.00: Prisutdelning
16.00: Arenan stänger, afterski i sporthallen

Söndag 19 mars
09.00: Arenan öppnar
11.15: Mixed relay F 4×5 km klassisk/fristil
12.30: Prisutdelning
15.00: Arenan stänger
På området finns också foodtrucks och skidspelsrestaurang.
Under fredagsmorgonen står skidspelen även värd för en frukostträff med tema “Behind the scenes” som sätter fokus på komplexiteten i ett stort evenemang som detta.
Mer information och fullständigt program med tidpunkter och anmälda åkare: skidspelen.se
(Källa: Svenska Skidspelen)

[YouPlaySinglePlayer video="2337,1874,366802" yot yod ap]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS