ANNONS

För de små finns käpphästar att låna som man kan springa runt med i en bana i Disponentparkens trollskog. Här är det systrarna Daisy-Lou och Doris Abrahamsson som susar fram över hindren.
Foto: Karin Diffner

Spännande park för både stora och små

GRÄNGESBERG. Disponentparken i Grängesberg är väl värd ett besök för både stora och små i sommar. – Många tycker att det är harmoniskt och hemtrevligt här, säger Emma Spjuth som är verksamhetschef.

 

Disponentparken anlades som en engelsk park 1896. Under åren har här bott många gruvdirektörer i den pampiga disponentvillan.
I dag ägs parken och villan av Cassels stiftelse och drivs som ett socialt företag med 15 anställda.
Arbetet pågår med att få parken att uppnå sin fornstora glans och dessutom göra den hållbar både för människor och för naturen. Bland annat håller personal och parkens vänförening på att förlänga blomningssäsongen och göra fler boplatser åt insekter.


– Det är viktigt eftersom det blir färre och färre pollinerare och vi är beroende av dem för vår framtida matförsörjning, säger Hanna Helin som är permakulturdesigner och biträdande chef.
I parken finns bland annat sinnenas trädgård, Rhododendrondalen, köksträdgård, växthus med försäljning, café, antikhandel, bed and breakfast, trollskog, lekpark och växthus för barn.


– Vi tycker att det är en fantastisk park att vandra i och få inspiration i. Dessutom finns det så mycket annat i närheten att titta på som Cassels, lokmuseet och motormuseet, säger Hanna Helin.
Parken är alltid öppen, men verksamheterna håller öppet tisdag-söndag klockan 11.00-16.00 till den 29 augusti.

Facebook

ANNONS

ANNONS