Gabriel Jonssons skulpturer är flera i en serie.
Foto: Veronica Rigtorp

Spännande höst väntar i konstföreningens regi

BORLÄNGE/FALUN/LUDVIKA. Borlänge konstförening satsar stort i höst, genom att öppna med dubbel vernissage av Höstsalongen på BOMO med inbjudna konstnären Kia Kyllander samtidigt som det bjöds på skulpturer av Gabriel Jonsson och fotograf/digitalt av Simon Hjortek i Borlänge biblioteks konsthall.

Borlänge konstförening plockade nyligen ner sommarens stora utställning med Borlänge konstnären Arne Fredriksson. Utställningen blev en publik- och konstnärsmässig succé med många besökare, varav åtskilliga tillresande från andra delar av Sverige.
Nu har konstföreningen laddat om med två nya utställningar som öppnade den 11 september och pågår till och med den 19 oktober.
Den ena är Höstsalong på BOMO med de konstnärer som blev antagna till Julsalong 2020 samt konst av den inbjudna Falukonstnären Kia Kullander.
Hon arbetar med textil, metall och emalj, främst för offentlig utsmyckning för skolor, sjukhus med mera. Men även utställningsverksamhet i konsthallar och kommunala gallerier. Hon har deltagit i utställningar och kulturutbyte utomlands.
– Det är 2020 års Julsalong, som har flyttats fram flera gånger på grund av coronapandemin, som slutligen landat som Höstsalong, förklarar Eva Wikner Grahnström, ordförande i Borlänge konstförening.

Gästkonstnär vid Höstsalongen var Kia Kullander med sina underbara skapelser i textil och emalj. Under titlarna Ur klädkammaren och Ur herbariet visades bland annat dessa verk. Foto: Veronica Rigtorp

Den andra utställningen pågår i Borlänge bibliotek Konsthall, där Gabriel Jonsson visar skulptur och Simon Hjortek visar fotografi och digitalt.
Gabriel Jonsson fick 2020 Borlänge konstförenings Garvisstipendium. Gabriel bor i Svärdsjö men har ateljé i Falun. Han vill hitta nya sätt att förmedla berättelser och tankar om den konstnärliga processen, som leder till nya ingångar och ett större samtal kring konsten.
Gabriels skulpturer är alla i samma serie och på varje podie finns en QR-kod som besökaren kan skanna och sedan lyssna på den musik som Gabriel har lyssnat på när verken skapats.
– När jag valde väg konstnärligt valde jag mellan just skulptur och fotografi. När jag fick förfrågan om att ställa ut blev det naturligt att fråga Simon Hjortek om han vill ställa ut tillsammans med mig, förklarar Gabriel kombinationen av de två konstnärerna.
De två kompletterar varandra.
– Den röda leran kräver sin plats, förklarar Gabriel.

Simon Hjorteks fotografiska verk heter Obscura XI. Foto: Veronica Rigtorp

Och det får den, skulpturerna har på sina rättmätiga podium plats för egen glans, utan att konkurrera med Simon Hjorts fotokonst.
Simon Hjortek är konstnär från Ludvika som främst arbetar med fotografi och video. Han har tidigare ställt ut i Stuttgart och är också aktuell under årets upplaga av Liljevalchs vårsalong.
– Senare i höst bjuder vi på en utställning med måleri av Gösta Backlund och skulptur av Jörg Jeschke samt Julsalong 2021.
Kia Kullander berättar att allt i hennes konstverk den här gången är återbruk.
– Jag har hållit på att rensa i ateljén och hittade de här skrinramarna, och de kan man kan göra mycket med, berättar hon.

Borlänge konstförenings julsalong 2020 ställdes in, flyttades fram och har nu blivit Höstsalongen 2021. Foto: Veronica Rigtorp

Klänningarna i emalj och textil är inspirerade från tidigare verk där livstycket var textil och kjolen var emalj. I de verk som nu visas är det tvärt om. På avstånd ser det ut att vara helt i emalj, men när besökaren går närmare upptäckt man tyget.
En frökapsel i ett annat verk har i det nya blivit en båt, och så vidare.
Förutom dessa tre konstnärer återfinns som sagt de antagna verken till Julsalongen 2020, som nu visas i BOMO.
Här finns en blandning av tekniker och uttryckssätt på ett intressant sätt.
För besökaren är detta högsta vinsten med fyra utställningar i ett.

Gabriel Jonsson
För mig handlar konst handlar om att hoppas och tro på något flyktigt, osäkert, och att med hela sin varelse försöka få detta att bli verklighet.
I mitt konstnärskap arbetar jag med de andliga och känslomässiga dimensionerna i livet. Jag berättar historier, letar efter brännpunkter och fångar skeenden, blandar känslor och djuplodande tankegångar. Jag arbetar ofta lekfullt kring tunga ämnen, med ena foten i en äldre skulpturtradition och den andra i vår samtid.
Jag fascineras av människokroppen och skulpturer från åren kring övergången mellan 18- och 1900-talet. De senaste åren har jag bland annat arbetat av porträtt av tyska filosofer med katter, etnografiska, schamanistiska porträtt av ungdomar utifrån musik samt en serie ryttarskulpturer där jag arbetar kring manlighet, makt och sexualitet.
Jag är utbildad på Lunnevads folkhögskola, Konstfack, Academy of arts i Prag samt som lärling åt skulptören Sam Westerholm. Jag bor i Svärdsjö och har ateljé i Falun.

Simon Hjortek
Simon Hjortek är konstnär från Ludvika som främst arbetar med fotografi och video. Gemensamma drag för konstnärskapet är en nyfikenhet för det dolda och märkliga bland vardagens grå draperier som aldrig tycks ta slut.
Friskt och ofriskt utforskas teman som mänsklighet, repetition, ifrågasättande av identitet och isolering.
Utställningen på Borlänge biblioteks konsthall visar olika fragment ur situationer som skulle kunna vara delar ur en gåta eller bara bisarra lösryckta glimtar ur någons feberdröm.
Simon har tidigare ställt ut i Tyskland under utställningen Fumes and Perfumes i Stuttgart och är också aktuell under årets upplaga av Liljevalchs vårsalong.

Kia Kyllander
konstfack 1966-1971 och därefter meterlångt cv med både separat och grupp- och samlingsutställningar. 2004 fick hon Dalarnas landstings kulturstipendium.
Hennes huvudsaklig inriktning är på textil och emalj för offentlig miljö, samt utställningsverksamhet.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS