ANNONS

Glada miner hos Therese Nylén, kultursamordnare i Säters kommun, och Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun, när duon presenterade programmet för kulturhösten i Säters kommun.
Foto: Pär Sönnert

Späckad kulturhöst väntar: “Äntligen får vi välkomna besökarna igen”

SÄTER Kulturhösten i Säters kommun innehåller både teater, film och dans. Att restriktionerna slopats har varit efterlängtat av kulturenheten. “Vi har varit väldigt amputerade. Själva kärnan i kulturverksamheterna är ju att skapa möten med publiken”, säger kultursekreteraren Karin Hästö.

Pressträffen där höstens kulturprogram i Säters kommun presenteras inföll på samma dag som restriktionerna slopades, den 29 september.
– Det blev ju lite lustigt att det blev så. Äntligen får vi välkomna publiken igen! Det har vi längtat efter, säger Karin Hästö.

Coronapandemin finns dock med i bakhuvudet för arrangörerna.
– Vi kommer att besätta de första arrangemangen sparsamt och släpper inte alla biljetter, säger kultursamordnaren Therese Nylén.
– Och så föredrar vi att besökarna är vaccinerade. Lokalerna som används är stora och rymliga så att det ska gå att hålla avstånd. Vi kommer som sagt inte att fylla lokalerna helt och hållet, säger Karin Hästö.

Therese Nylén, kultursamordnare i Säters kommun, och Karin Hästö, kultursekreterare i Säters kommun. Foto: Pär Sönnert

Samtliga programpunkter hålls på Folkets hus i Säter, som har stora och rymliga lokaler.
– Vi kommer att öka på publikvärdarna. Det är något som vi har lärt oss under pandemin, att det är viktigt att ha värdar som hälsar publiken välkommen och får publiken att känna sig uppskattad, säger Karin Hästö.

Under hösten hålls även flera kulturarrangemang för skolelever i kommunen. Dessa är dock inte öppna för allmänheten. Under delar av höstlovet blir det en kostnadsfri filmfestival på Folkets hus, för lovlediga barn och ungdomar.
– Det blir tredje året vi har denna filmfestival där det visas sammanlagt sju filmer, säger Therese Nylén.

Kulturenhetens satsning på dans gör att det hålls flera dansföreställningar under hösten, för både stora och små.
– Den 14 oktober hålls dansföreställningen Mikromakro för förskolebarn och barn i förskoleklass. Den hålls på Stora Skedvi bibliotek, berättar Therese Nylén.

Yngve Sundén och Anna Granquist är två av skådespelarna i hyllade “Ålevangeliet”, som Dalateatern sätter upp i Säters Folkets hus den 16 oktober. Foto: Per Eriksson/Pressbild

Först ut på höstens kulturprogram, för allmänheten, är Dalateaterns uppsättning “Ålevangeliet”, som spelas den 16 oktober.
– Länsteatern har ett uppdrag att tillgängliggöra kultur ute i hela Dalarna. Detta är en fantastisk föreställning, som lyfter fram djupa och existentiella tankar på ett komiskt sätt. Jag har nog aldrig skrattat så mycket under en föreställning av Dalateatern som jag gjorde på denna, säger Karin Hästö.

Programmet avslutas med en tyngre föreställning i Anna Takanens “Sörjen som blev”.
– Hennes bok har omarbetats till teater. Den handlar om tre generationer i hennes släkt och ger en röst åt barnen som kom till Sverige som krigsbarn från Finland. Föreställningen tar upp vilka konsekvenser krig kan ha på en hel släkt. Det är oerhört berörande och så blir det lite intimt då antalet biljetter hålls nere. Dessutom avslutas föreställningen med frågestund mellan Anna och publiken, berättar Karin Hästö.

Programmet i korthet:
16 oktober: Dalateatern spelar hyllade föreställningen Ålevangeliet.
20 oktober: Lucky Numbers, dansföreställning, från Riksteatern.
28 oktober: Mr Gaga, dokumentärfilm om dansaren och koreografen Ohad Naharin
30 oktober – 3 november: Filmfestival för höstlovlediga barn och ungdomar.
31 oktober: Folkmusikgruppen Groupa spelar tillsammans med Sara Parkman och Samantha Ohlanders.
14 november: PLI – en scenföreställning som blandar dans, performance och nycirkus.
21 november: Sörjen som blev – teaterföreställning av och med Anna Takanen
Fotnot: Hela programmet, med tider och mer information, finns på www.sater.se/kultur

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 41, 2021.

Facebook

ANNONS

ANNONS