Sofia Norgren vill inspirera och ge kraft till andra som vill må bättre psykiskt och fysiskt.
Foto: Maria Karlsson

Sofia fick MS men vände en kris till något positivt

LUDVIKA. När Sofia Norgren var 33 år och ganska nyligen blivit trebarnsmor fick hon diagnosen MS. I dag tillhör hon de allra bästa kvinnliga Marathonlöparna i Sverige. – Jag har tagit mig upp ur ett svart hål och vill inspirera och stärka andra. Det går att fortsätta leva och utvecklas trots att man lever med en kronisk sjukdom, säger hon.

Sofia Norgren är 42 år och bor med man och tre barn i Ludvika. Hon har alltid tyckt om att röra på sig och våren 2014 sprang hon halvmarathon i Stockholm när hon tränat sig tillbaka efter sin tredje graviditet. Sofia hade känt en svår huvudvärk och efter målgång såg hon suddigt på vänster öga.
Sofia sökte hjälp och fick veta att det var en synnervsinflammation. Senare visade det sig att det berodde på den kroniska sjukdomen Multipel skleros, MS.
Det kom som en chock för Sofia. Hon visste inte så mycket om sjukdomen, men nu kan hon förstå att hon hade många förutfattade meningar.
– Det jag hade sett var en person i rullstol som behövde två assistenter dygnet runt, jag trodde mitt aktiva liv var över, berättar Sofia.
Hon hamnade i ett stort svart hål och tänkte ge upp. Till en början ville hon inte berätta för andra om diagnosen, ville inte vara någon det är synd om.

Det blev en jobbig period efter diagnosen men Sofia fick god hjälp av olika professioner knutna till neurologmottagningen i Falun.
– I MS-skolan kom vändningen, där lärde jag mig att jag själv kan påverka mycket hur jag mår både fysiskt och psykiskt. Jag fick verktyg som jag har stor användning av även i vanliga livet, som att sätta mål och sedan fundera på om det jag gör för mig närmare målet eller längre ifrån, säger Sofia.
Hon fick också veta att det är viktigt att träna, så Sofia tog fram löparskorna igen och började springa. En stor vinst har förstås varit att springa Stockholm Marathon på tre timmar och tre minuter, som hon gjorde förra sommaren. I år springer hon igen och drömgränsen är att komma under tre timmar, men det är inte viktigast.
– Det är fantastiskt att bara kunna vara med och springa, ett bra resultat är bara en bonus.

Varje träningspass ser Sofia som en vinst. Foto: Andy Astfalck

Det finns betydligt bättre bromsmediciner numer. Än så länge finns liten kunskap hur de fungerar på lång sikt och det ger en jobbig ovisshet, tycker Sofia.
Till vardags arbetar Sofia som specialpedagog på VBU, men har också startat företaget Run for MS. Hon anlitas som föreläsare och bloggare för att berätta om sin resa.
– Jag hoppas kunna inspirera och stärka de som fått diagnosen MS, men också andra som vill komma i gång med träning eller få en mer positiv syn på livet.
Hon samarbetar också med löparklubben Asics, som vill inspirera till rörelse.

Sofia ger också tips och råd för den som vill komma igång med träning.Foto: Andy Astfalck

Hittills har Sofia föreläst för MS-sjuka och deras anhöriga samt vårdpersonal med flera, men efter att ha medverkat i tv och annan media har hon blivit anlitad av vilka företag som helst.
– Alla behöver inte springa Marathon, utan det krävs ganska lite för att må bättre och det tycker jag är viktigt att få fram, säger Sofia.
– Jag har också tvingats lära mig att i stället för att lägga energi på det jag inte kan, försöker jag fokusera på det jag kan och uppskatta det. Och att känna tacksamhet är något jag jobbat mycket med.
Sofia har ändå haft tur, hon fick diagnosen i ett relativt tidigt stadium så medicinering kunde sättas in direkt, vilket är viktigt. Sjukdomen kan också se olika ut från individ till individ.
Synrubbningen har gått tillbaka, men blir sämre när hon är trött. Vissa dagar kommer tröttheten extra mycket och balansen har också påverkats.
Det finns också många dolda symtom som exempelvis att man kan bli akut kissnödig, få förstoppning eller att det påverkar sexlivet med mera.
– Det är viktigt att man vågar prata om det, för man kan må dåligt och ändå se frisk ut.

Sofia har undan för undan vänt en kris till något positivt. Sjukdomen har också blivit en drivkraft.
Ibland ramlar hon tillbaka i ett svart hål, men kan nu lättare ta sig upp. Hon har många runt omkring sig, som är knutna till neurologsjukvården. Specialistvården i Sverige tycker hon är fantastisk.
Stödet från familj och vänner är också mycket viktigt.
Förutom föreläsningar och bloggar där Sofia ger tips och råd om att ta sig vidare efter att ha fått en diagnos som MS eller för den som vill komma i gång med träning, har hon ett privat Instagramkonto där hon har kontakt med människor som kanske fortfarande är i chock efter en diagnos.
Kontakterna är viktiga för henne och där försöker hon svara på de frågor hon får.
– Jag kan såklart inte svara på allt, men jag kan berätta om min resa och vara ett positivt exempel. Jag tror det finns ett behov av att få höra om det, och det känns fint, säger Sofia.

Fakta Multipel skleros, MS
MS är en neurologisk diagnos som angriper hjärna och ryggmärg.
I Sverige lever drygt 20 000 personer med MS. De flesta är mellan 20 och 50 år när de får diagnosen. 70 procent av dem är kvinnor.
Vanliga symtom är domningar, känselbortfall, värk, balanssvårigheter och en överväldigande trötthet. Inflammation på synnerven är ett ganska vanligt sätt för sjukdomen att börja.
Orsaken till MS är i dag oklar.
Det finns inget botemedel men mycket effektiva behandlingar.
Källa: neuro.se

[YouPlaySinglePlayer video="2847,1874,389607" floating="3" ap mute nt=30]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS